Olaug Flakne (44) ble bryggeri-sjef for Ringnes allerede som 26-åring. For selvoppnevnte øl-eksperter og mange av oss andre fortoner det seg som et eventyr.

– Hvordan er det mulig å få en slik jobb?

– Jeg har alltid elsket matematikk og naturfag, men fant vel ut etter hvert at jeg ikke er skapt til en lab, men for å være mer blant folk. En slik jobb har jeg fått i Ringnes, der jeg har vært helt siden jeg kom dit som en trainee i februar 1997.

Mye oppmerksomhet

Hun innrømmer altså å ha stått på «rette stasjon til rett tid», og hun takker en venninne for tipset om muligheten som åpnet seg hos den kjente bryggerifabrikken. Ledelsen ved fabrikken må ha sett potensialet i den unge damen fra Levanger, og de fikk henne kjapt ut i praksisperioder på seks ulike bryggerier. Det hele ble avrundet med et år på Den Skandinaviske Bryggerihøgskolen i København.

– Det ble en del oppmerksomhet i media, forteller Olaug om de først årene. Det var tv-opptreden hos Anne Grosvold, og flre nett- og avisoppslag viser en smilende og offensiv ansikt. I VG var hun avbildet og intervjuet da hun satte det siste Oslo-bryggede ølet i bryggeribedriftens 124 år lange historie. Det var før flyttingen fra Grünerløkka til i nye lokaler på Gjelleråsen i 2001.

Forsiktig med blindtest

Som ekspert på øl har hun opp gjennom årene blitt brukt både som øldommer i internasjonale konkurranser, og hun har latt seg lokke med på blindtester.

– Da jeg var yngre, kunne jeg plukke ut Ringnes sitt øl, men nå er jeg blitt litt mer tilbakeholden med å bli med på slike ting. Tenk om jeg hadde sagt at Hansa-ølet var best, ler kvalitetssjefen.

Ingen i min familie bor i Levanger i dag, og de beste vennene fra Levanger-tiden bor også i Oslo. Men med samboer fra Beistad (Jan Inge Tørrringen) pendler vi ofte til Trøndelag. Da svinger vi også innom Nesset, om ikke annet for å se på gamle trakter. Jeg føler meg fortsatt veldig knyttet til Levanger.

Hva savner du minst?

– Jeg har bare gode minner, og jeg vil gjerne framheve de gode lærerne vi hadde. Både på Nesheim og Nesset ungdomsskole.

Hva er ditt beste minne fra Levanger?

– Jeg hadde en god og trygg oppvekst. Det var mange aktivtiteteter, blant annet håndball og fotball i Nesseguten og senere på Skogn. Og så var det mange fine stunder med Nesset speidergruppa. Vi ble godt kjent med naturen og de fine utmarksområdene.

Hvordan holder du deg oppdatert på det som skjer i Levanger?

Jeg følger med på Facebook, og så er jeg så heldig at gamle skolevenner fra Levanger er flink til å arrangere «reunions». Det er utrolig artig, så det er jeg veldig takknemlig for. Noe info får jeg også fra min mor, selv hun har flyttet til Selbu.

Hva skal til for at du flytter tilbake til Levanger?

– Med datter Linnea i første klasse her er det lite sannsynlig. Men det måtte i så fall være om det ble et bryggeri der og jeg kunne blitt bryggerisjef, he, he.. Nei, det kommer no ikke til å skje. Men skulle jeg flyttet til Trøndelag ville jeg valgt Levanger. Stedet sitter langt inn i mitt hjerte.