–Slik det ser ut for øyeblikket, er det en reell fare for at vi ikke har mer ved å selge når vi runder nyåret. For oss som baserer hele virksomheten på salg av nettopp ved, er det selvsagt ikke hyggelig å komme i en slik situasjon. Men den er skapt fordi vi de to siste årene har hatt begrenset kapasitet på saga, og dermed har vi produsert for lite, sier Arnfinn Oksvoll, som er miljøarbeider ved Staupshaugen vedavdeling.

Det populære utsalget har mange trofaste kunder, men de må trolig finne andre utsalgssteder på nyåret. Situasjonen er nærmest tragikomisk:

Fikk jobbe gratis

Avdelingen selger ved som aldri før, men har produsert for lite til å tåle etterspørselen. Introduksjonen av varmepumpene sørget for nedgang i det generelle vedsalget i Norge i noen år, men trenden er snudd. Det merker gjengen på Staup.

–Vi har lenge vært forberedt på at denne situasjonen kunne oppstå, og har også bedt om å få kjøpe inn ved fra andre - men dette er avvist av overordnede. De har henvist til at vi kun skal selge egenprodusert ved, men vi har ikke mannskap nok til at saga kan gå tilstrekkelig. Derfor oppstår vedmangelen, sier Arnfinn Oksvoll - som har en arbeidsgjeng med om lag ti brukere hver eneste dag.

Miljøarbeider Arnfinn Oksvoll (t.h.) sammen med to av medarbeiderne på vedutsalget: Terje Barkhald og Stian Sivertsen.

Flere er utviklingshemmede, som opplever en meningsfylt arbeidshverdag på Staup. Og de er med god grunn stolte av den viktige samfunnsinnsatsen de utfører - uten plett og lyte.

Uten oppgaver

For to år siden var flere av de samme brukerne i fokus for oppmerksomheten da rådmannen foreslo at vedarbeiderne skulle betale en egenandel på 100 kroner for hver dag de var på arbeid (!) - for å delfinansiere utgiftene til vedutsalget. Dermed fikk de fortsatt lov til å jobbe gratis for kommunen, og vedavdelingen selger årlig for flere hundre tusen kroner - som tilfaller kommunekassa.

Forslaget om arbeidspenger ble avvist av formannskapet, og det hører med til historien at de ved det foregående årsskiftet ble fratatt den tidligere ukelønna på 75 kroner - som hver enkelt fikk i belønning for innsatsen. Nå er det nye skjær i sjøen for vedgjengen - hva skal de finne på å gjøre i året som kommer?

–Vi har brukerfokus, men uten varer og kunder blir det sant og si ikke enkelt å finne ut hva vi skal drive med. Det er vanskelig å sysselsette et tosifret antall brukere når vi ikke har ved å pakke, selge, kjøre ut og levere til våre mange kunder, bedyrer Arnfinn Oksvoll.

Tømmer med mye vann

Vedutsalget solgte i oktober-måned anslagsvis 1.500 sekker. Minst like mye gikk unna i november og vi er nå inne i en av sesongens mest hektiske måneder. Det er et tidsspørsmål før det store lageret på Staup er tom for tørr ved. Oksvoll anslår at man har igjen bare drøyt 1.000 sekker.

–Om vi får en kuldeperiode, vil nok restpartiet forsvinne ganske fort, ja. Vi har mange faste kunder, ikke minst eldre som setter stor pris på å få veden tilkjørt og satt på plass i boder og kjellere av våre medarbeidere. Vi kjører så lenge vi har varer, men det rekker neppe mange ukene, sier miljøarbeideren.

Det er massevis av tømmer innenfor gjerdene på Staup, men lite av det egner seg for salg denne sesongen. Dette tømmeret inneholder altfor mye fuktighet, til at det kan kløyves og pakkes i sekker.

–Fuktigheten må være under 20 prosent for at vi kan pakke den, og det er det fint lite av i lageret vårt nå. Vi pakker den siste resten vi har, men må bare beklage til kundene som kommer etter at ferdiglageret er helt tomt, sier Arnfinn Oksvoll.

P.S: Ved er etter strøm den mest brukte energikilden rundt om i norske hjem. Fyrer du med tørr ved av høy kvalitet, kan fyringskostnadene reduseres betraktelig per kilowattime.