I flere år har helgådalingene levd med trusselen om at Volden skole vil bli nedlagt. Allerede førstkommende mandag kan kommunestyret vedta en nedlegging av skolen fra høsten 2017. Skolen vil dermed bli den første av tre grendeskolen som stenger dørene dersom det går som skissert i en omfattende skole-strukturendring.

Gammel tanke

Ingrid E. Sellæg

Slaget om grendeskolen er likevel ikke tapt. Allerede i 2001 ble det i FAU Volden snakket om muligheten for en montessoriskole. Den gangen var Brit Fredriksen rektor ved skolen.

– Vi så allerede den gangen at montessoriskolen har en pedagogikk som ligner litt slik Volden skole har fungert, sier Inger Elnes Sellæg.

Les også: De neste dagene er det tillyst flere møter om skole- og bygdeutvikling.

Les også: Skolenedleggelse endrer alt for familien i Vera

Erfaringer fra Markabygda

Nå er tankene blitt høyaktuelle igjen.

– Faktisk opprettet vi ei arbeidsgruppe av foreldre i 2014 for å se nærmere på muligheten. Vi tok kontakt med montessori-skolene i Markabygda og Snåsa og hadde møter på skolene der. Dette for å se om det var noe vi også kunne satse på. I etterkant av disse møtene hadde vi et møte med alle foreldre der vi informerte om pedagogikken, og at dette kanskje var veien å gå, sier Elnes Sellæg.

I 2015 ble ressurspersoner fra skolen i Midtpunktet i Ogndalen også kontaktet, en skole som nå har fått avslag fra Utdanningsdirektoratet etter sin tredje søknad. Årsaken til avslaget var at en godkjenning vil ha «negative konsekvenser for offentlig skole-struktur og kommunens økonomi». En del av situasjonen i Steinkjer er at de fra før har en montessoriskole.

– Selv om de ikke fikk sin montessoriskole i Ogndalen har de vært en stor støttespiller for oss i arbeidet med å få til en god søknad. Vi skal ha en søknad klar til fristen som er 1. februar, sier Elnes Sellæg.

Skjær i sjøen

Det er flere utfordringer på veien, men arbeidsgruppa har tenkt gjennom alle mulige scenarier. Det vil gå minst ett år fra søknaden er levert til at skole kan komme i drift. Dersom skolen i Volden blir nedlagt etter vedtak 12. desember, betyr det at skoleelevene uansett må gå et år ved Vuku Oppvekstsenter. At de må rykkes opp to ganger fra sine miljø, betraktes ikke som særlig bra. Men helgådalingene ser etablering av skolen i et større perspektiv, og dette handler om hele bygdas framtid.

I Helgådalen akter de å søke om å få opprettet en montesorriskole, dersom kommunestyret vedtar å legge ned Volden skole.

Redder bygda

-  Dette er bygdepolitikk på høyt plan. Hvis vi ser på Snåsa og Markabygda, er det steder som har opplevd tilflytting etter at de fikk montessoriskole. De får til-flyttere og elever som vil gå på denne type skole. Vi ser derfor for oss at det blir en utvidet skolekrets, der vi får flere elever enn dagens 28. Med fylket som ansvarlig for skoleskyss vil vi kunne få elever fra Øra.

Arbeidsgruppa i Helgådalen arbeider for fullt. Nå skal det først opprettes et samvirkeforetak. Etter en generalforsamling i januar kan søknad gjøres klar. Undervegs må det også skaffes 100.000 kroner i andeler, en sum FAU Volden regner med skal gå greit å få inn.

Kommunen kan si nei

Kommunen kan sette kjepper i hjulene for montessori-planene. For det første må kommunestyret godkjenne søknaden til Utdanningsdirektoratet, dernest må kommunen være villig til enten å leie ut eller selge bygnings-massen.

– Skulle de motsette seg planene har vi en plan B. Da går vi i dialog med husstyrene i Helgådalen. Mest aktuelt er Lunheim som ligger ved siden av skolen, sier Ingrid Elnes Sellæg.

Full bygdestøtte

FAU har sterkt støtte fra bygdesamfunnet, og som er en forutsetning for at planene om en Montessoriskole skal vinne fram. Blant støttespillerne er Helgådal idrettslag, teatergruppa, saniteten og 4H.

Ingrid E. Sellæg