Norcem er Norges ledende sementleverandør. De er rettighetshaver i kalkbruddet i Tromsdalen og storkunde hos Verdalskalk. Norcem deltar også aktivt i prosessen med gjennomgang og vurdering av alternative transportløsninger.

Les også: Verdalskalk leter etter alternativ transportløsning

Langsiktig

– Norcem har samarbeidet nært med Verdalskalk i mange år, og betrakter selskapet som vår langsiktige samarbeidspartner i Verdal, sier Norcem-direktør Per Brevik til Innherred.

– Vil Norcem stille seg bak en rask etablering av et transportbånd?

– Etablering av transportbånd eller en annen transport for kalkstein må for Norcem være basert på en teknisk vurdering og en bedriftsøkonomisk lønnsomhet. Vi mener en alternativ løsning for transporten har sin berettigelse når samlet volum ut av Tromsdalen passerer 4 millioner tonn.

– Hva bidrar Norcem med i denne saken?

Trenger verdalskalken

Norcem Brevik har en årsproduksjon på omlag 1,2 millioner tonn sement og har cirka 180 ansatte. Fabrikken ligger i Brevik i Porsgrunn kommune i Telemark. Leveransene fra Verdal utgjør drøye 20 prosent av råmaterialforbruket, om lag 350 000 tonn i året. Norcem vil bruke kalksteinsressursen i Tromsdalen under forutsetning av at den er lønnsom sammenliknet med andre kalksteinskilder. Tromsdalskalken har et stort fortrinn på grunn av den gode kvaliteten. Norcem kan utnytte 100 prosent av kalksteinen, og det er ikke behov deponier

I dag henter Norcem også kalkstein lokalt i et brudd på Bjørntvedt og i gruver som ligger 350 meter under sjøen. Det siste er kostbart, og for Norcem er det billigere å importere fra Verdal i stedet for å hente stein fra gruvene. Disse har også ei levetid som går ut om 15 – 20 år.

Norcem har i 40 år hatt rettigheter til å utnytte kalkforekomstene i Tromsdalen i Verdal. I 2011 ble det fraktet 100.000 tonn kalkstein fra Verdal til Brevik, et tall som i 2013 var tredoblet til 300.000 tonn. Etter en detaljregulering for Dalen Næringsområde (i Porsgrunn) er det åpnet opp for å importere opp til 800.000 tonn i året.

Ingen sementfabrikk nå

– Både teknologisk og med hensyn til lokalisering er de gamle planene «gått ut på dato». Norcem og HeidelbergCement vil likevel alltid vurdere sin produksjonskapasitet i forhold til markedet og tilgang på råmaterialer. Med våre rettigheter i Tromsdalen, vil det alltid være et reelt alternativ å etablere en sementfabrikk i Verdal, sier Brevik.