– Jeg kjenner ikke reglene i detalj, men vet at man mister retten til sykepenger etter at du har fylt 70 år. Det er merkelig at myndighetene begrenser rettighetene til eldre arbeidstakere, og samtidig ønsker at vi skal jobbe utover pensjonsalderen, sier 72-åringen Rolf Larsen.

Den anerkjente legen holder det fortsatt gående, og ble ansatt som overlege på anestesiavdelingen i mars 1980. Drøyt 36 år senere er han foretakstillitsvalgt på sykehuset, og setter pris på at hans tjenester fortsatt blir benyttet.

Verdsetter ikke erfaring

– Jeg syns det er fint å holde kontakten med sykehuset, men jeg fungerer nå i en 36 prosentstilling, forklarer Larsen, og legger til at mer omfattende stillingskrigen ville medført en avkortet pensjon. Og disse pengene ville Rolf Larsen ikke få igjen, selv ikke når han blir pensjonist på heltid.

– Nå har jeg nettopp vært hos direktøren, og søkt om å få arbeide til jeg er 74 år, sier veteranen.

Fra 1. juli i fjor vil arbeidstakere som hovedregel ha rett til å stå i jobben til de er 72 år, samtidig som bedrifter vil kunne avtale en aldersgrense på 70 år. Målet er at arbeidstakere som ønsker å jobbe lenger skal ha mulighet til det, uten at arbeidsgiver kan si dem opp ved 67 år, slik mange gjorde tidligere.

– Seniorenes kompetanse blir ofte ikke verdsatt, selv om det finnes unntak. Eldre må gjerne vike – eller blir fratatt arbeidsoppgaver til fordel for yngre, og da snakker vi om mobbing, mener Rolf Larsen.

Ikke bruke egenmelding

– Problemet for de eldste arbeidstakerne, er at det ikke er gjort noe med regelverket for sykepenger. Det innebærer at arbeidstakere som velger å jobbe etter de er 67 år kan stå uten penger ved sykdom, sier Infotjenesters trygderettsrådgiver Atle Torp.

Seniorenes kompetanse blir ofte ikke verdsatt, selv om det finnes unntak, mener Rolf Larsen.

Arbeidstakere mellom 67 og 70 år har rett til sykepenger fra arbeidsgiver i arbeidsgiverperioden på 16 kalenderdager. I tillegg kan de få sykepenger fra NAV i 60 dager. Forutsetningen er at de har en årslønn på mer enn to ganger grunnbeløpet. Men ved fylte 70 år er det altså slutt. Da har du ingen rett på sykepenger – verken fra arbeidsgiver eller fra NAV. De kan derfor heller ikke bruke egenmelding etter loven.

–Dersom arbeidstakere som er 70 år eller eldre blir borte med sykdom, skal lønnen stanses for de dagene vedkommende er fraværende. Arbeidsgiver kan gjerne benytte seg av en ordning tilsvarende egenmelding også for disse, slik at de kan dokumentere kortere fravær på en enkel måte. Men det regnes ikke som egenmelding og gir ikke rett til betaling etter lovverket, sier Atle Torp.