Wenche Olsen og Rune Tronsmo Olsen tok over gården Sveet i 2006. Familien teller nå fire, med barna Niklas (4) og Tiril (2) tumlende rundt i huset der det ennå lyser.

– Vi håper ikke dette blir den siste jula her, men at vi også i årene framover kan bli boende i Vera, sier Wenche Olsen. Hun uttaler seg som mor, og ikke som arbeidstaker og rektor ansatt i Verdal kommune.

Gårdsdrift på ny

De hadde sett for seg å bygge framtida i Vera, men har opplevd at det skal sterk vilje til. De første årene drev de med melk, før den drifta ble lagt ned. Nå er de i oppstarten med ammekyr, og har 14 i tallet.

– Ja, planen er å bygge ut og ha også dette som et levebrød. Nå føler vi at mye står og faller på om skolen i Volden blir nedlagt eller ikke, sier ektemannen.

- En smertegrense

– Vi vurderer og teller på knapp-ene om vi skal legge vekk plan-ene og flytte. Utfordringa vår er om det er forsvarlig å bo her. Det oppleves iallfall som en smertegrense om skolen forsvinner. Alt avhenger om det blir familier og barn igjen i den øvre delen av Helgådalen, sier ekteparet.

– Det bør finnes noen jevnaldrende til barna, også med tanke på fritidsaktiviteter. I dag er veldig mye knyttet til Helgådal idrettslag og skolelokalene i Volden. De har mange arrangementer, og vi frykter at dette er ting som blir borte. Ja, at mye rakner. Skal vi helt ned til Vuku for å delta på aktiviteter blir det for langt å dra etter skoletid.

Les også: Helgådalingene søker om å få bli montessori-skole

Mye tid i bil

I dag går Niklas og Tiril på barnehage i Vuku, og det oppleves som krevende og slitsomt. Det blir mye tid som går med til kjøring,

– Det er også bakgrunnen for at vi starter opp med ammekyr, slik at jeg kan være hjemme flere dager med barna, sier Tronsmo Olsen som ellers arbeider i 40 prosent hos Kulstad maskin. Jobben består blant annet i å være brøytebilsjåfør. Den biten som het for Vera Taxi ble avsluttet for tre år siden.

Uten barna dør bygdene

– Har dere ingen forståelse for motpartens argumenter?

-  Vi skjønner at det handler om økonomi og hvor en skal ta pengene fra. Men vi har en følelse av at bygdene blir rammet hver gang. Hva vil disse 1,2 millionene gjøre på lang sikt? Vi frykter at vi blir siste generasjon med barnefamilie i Vera, og bygdene er ikke liv laga uten barn. Det har vært gode innspill i sentrumsplanene, men vi etterlyser også en plan for bygdene, sier Tronsmo Olsen.

Husker Vera-skolen