«Hva er god byggeskikk?»

Kanskje var det opplagt at en tidligere rektor stilte spørsmålet i Innherred nylig.

Saken omhandler den såkalte rektorboligen i Kirkegata 1 i Levanger og et nytt, omstridt tilbygg i moderne stil. Sveitservillaen huser Kirkegata Legesenter i dag, men har røtter langt tilbake fra da Levanger vokste fram som skoleby.

Tidligere barneskolerektor Per Anker Johansen spør seg:

«Var dette den eneste akseptable løsningen?».

Bygget sett fra baksida.

SV-politiker Jostein Trøite tar saken opp til kommunestyret 14. desember. Han spør ordføreren om utbyggingen har vært gjenstand for kommunal behandling. Trøite viser til at boligen har framstått som en fin inngangsport til Levanger sentrum. Trøite spør hva ordføreren vil gjøre for å hindre at slikt kan gjenta seg.

–Huset ligger utenfor fredningsområdet i Levanger, men har et vern gjennom Plan- og bygningsloven i områdeplanen for Levanger sentrum. Fylkeskommunen er formell høringspartner, mens saksbehandlingen har vært Innherred samkommunes ansvar, opplyser rådgiver Gunn Hege Lande ved avdeling for kultur og regional utvikling i Nord-Trøndelag fylkeskommune.

–Et viktig bygg

Lande forteller at man i denne saken raskt skjønte at man måtte ha dialog med både huseier og byantikvar Tove Nordgaard i Levanger. Sistnevnte ble koblet inn sent i saken.

–Det er et viktig bygg, men mange av disse husene dekker andre behov nå enn da de ble satt opp. Vi er opptatt av at folk skal bruke husene, og da må man ta høyde for endringer. Bestemmelsene i Levanger åpner opp for å bygge moderne tilbygg på gamle hus. Om en ser seg rundt, er det ikke uvanlig å bygge tilbygg som bryter med det gamle bygget, nettopp for å vise at det er nytt. I fagmiljøet har det lenge blitt sett på som feil om man prøver å kopiere det gamle. Det er mange og delte meninger om hva som er riktig, men i denne saken er det verdt å påpeke at man gjennom denne løsningen bevarer den opprinnelige bygningskroppen. Fjerner man tilbygget, så står huset omtrent urørt igjen, sier Lande.

Tove Nordgaard har siden august 2015 jobbet som Levangers egen byantikvar.

–Jeg ønsker en byggeskikkdebatt hjertelig velkommen i Levanger. Fokus på estetikk er viktig, og det er positivt at folk faktisk bryr seg om omgivelsene. Vi står overfor store utfordringer i Levanger med mye som skal bygges ut – både på havna og på Moan. Det er stort press på utbygging og fortetting, og da trenger vi debatt, sier Nordgaard.

Leverte felles uttalelse

Nordgaard og Lande var i kontakt med både samkommunen og arkitektfirmaet som sto for tilbygget. I en felles uttalelse rådet de om material-, fargevalg, og plassering. Siden mot sundet ble vurdert som minst sårbar for inngrep, og minst synlig fra Kirkegata, forteller de.

–Hvis du Nordgaard, som Levangers byantikvar, hadde ønsket en annen løsning, kunne du sagt det da?

–Min rolle er å ta vare på alle sider i en sak. Jeg tenker også på at folk skal bruke husene, og vi ønsker en levende by hvor folk kan etablere bedrifter. Sier vi stopp til alt, kan vi risikere at husene til slutt blir stående tomme, sier Nordgaard. Hun fastslår at det ikke vil være et problem for henne som byantikvar å være uenig med fylket.

Nordgaard og Lande viser til at det er meningen at byantikvaren i framtiden skal være en formell, lokal høringspart for kommunens kulturminner.

–Jeg tenker at alle må få lov til å si om man synes noe er stygt eller pent. Hvordan man bygger på gamle hus er en svært utfordrende oppgave, sier Nordgaard.

–Deres mening her?

–En ting er å se slike bygg på en tegning, en annen ting er å oppleve det i virkeligheten. Med dette mener jeg å si at slik som tilbygget står nå, umalt og i uferdige omgivelser, kommer verken hovedbygning eller tilbygg til sin rett, mener Lande.

–Spør du ti arkitekter får du ti forskjellige svar. Løsningen kan være mye verre, og bedre, alt etter øyet som ser, sier Nordgaard.

Riksantikvarens midlertidige kulturmiljøfredning av Levanger sentrum er mye av årsaken til at Levanger har byantikvar. Saken er nå til departementet for endelig avklaring.

Nordgaard er underlagt rådmannens stab i kommunen.

–Jeg jobber blant annet med kulturminneplan og brannsikringsplan som har gitt kommunen 300 000 kroner i støtte fra Riksantikvaren. I tillegg omfatter jobben rådgivning til huseiere, og bistand rundt tilskuddssøknader. Jeg holder foredrag og byvandringer for å bygge forankring, kunnskap og forståelse for kulturarven som ressurs. Det er mange henvendelser, men huseiere og håndverksbedrifter må gjerne bruke meg enda mer, sier Nordgaard.

Rådmann Ola Stene i Levanger kommune sier at kommunen ønsker å ha en byantikvar .

–Det er en fast stilling nå, og en stilling vi skal ha. Men vi skal selvfølgelig evaluere bruken og innholdet om ett år.

–Godt samarbeid

Bård Hallan i Lyngstad Arkitekter i Steinkjer arbeidet med tilbygget i Kirkegata 1 som i dag fungerer som et venterom.

–Fylkeskommunen og byantikvar var med fra en tidlig fase. Det framstår som en ny del av bygget, og vi har ikke prøvd å få det til å se ut som en del av det eksisterende. Bygget vises heller ikke mye fra gata, sier han.

Børge Winther ved Kirkegata Legesenter er en av huseierne.

–Jeg har ingen kommentar annet enn at vi har hatt god hjelp av både fylkeskommunen og kommunen, sier Winther.

Bygget sett fra Kirkegata.