– Det er flott å kunne si noe om miljøpolitikken i selskapet. Nå kan vi også dokumentere det, sier Hans-Eriks Svepstad, som er eier av Busscharter.no, som har hovedkontor i Levanger.

Turbusselskap

Torsdag fikk selskapet besøk av ordfører Robert Svarva med overrekkelse av blomster og bevis på at Busscharter.no er sertifisert som miljøfyrtårn.

– Jeg regner med at dette, i tillegg til ISO-sertifiseringen vil gi oss nye kunder. Vi viser omverdenen at vi er opptatt av miljø. Dokumentasjon på dette vil helt klart gi oss en fordel i konkurransen, sier Svepstad.

Busscharter.no kom inn i det trønderske bussmarkedet i 2010 og BC Drift AS er Busscharters driftsselskap.

– Det er her vi har alle egne turbusser og sjåfører, totalt 11 busser opp til 95 seter, forteller Svepstad.

Busscharter har de heleide datterselskapene Gausdal Turbuss AS og Trondheim Turbuss AS, som ble fusjonert inn i Busscharter.no i høst.

Ved årsskiftet var Busscharter.no Norges sjuende største turbusselskap. Svepstad forteller om gode resulter hvert år.

– Vi hadde et veldig bra år i fjor. I år vil vi få en omsetningsnedgang på seks-sju prosent. Det skyldes delvis flere avsluttede kontrakter og mindre salg av brukte busser. Fortjenesten er likevel bedre enn tidligere, sier Svepstad.

Få lokale kunder

Når Bryne fotball skal på tur, tar de i bruk Busscharter.no. Største kunde er Aktive fredsreiser, som dette året har hatt 81 turer med Levanger-selskapet.

– Det er fælt å si det, men vi er for lite representert lokalt. Vi kjører LFK når de skal ut og fly, men ellers nesten ingen lokale kunder på kortere turer. Vi velger å levere på de lengre turene, sier Svepstad.

Selskapet har i tillegg til Svepstad to ansatte, en salgsansvarlig med kontor i Levanger og en salgskonsulent med kontor i Værnes. Svepstad bor i Steinkjer. Han forteller at selskapet kunne hatt kontor hvor som helst i landet, men for ham er det uaktuelt å flytte kontor til Steinkjer.

– Vi er veldig fornøyd med å være i Levanger. Kommunikasjonsmessig er det gunstig i og med at vi henter en del kunder på Værnes. Også er Levanger en koselig by, sier Svepstad.

Samfunnsansvar

Miljøfyrtårn er Norges mest brukte sertifikat for virksomheter som kan dokumentere sin miljøinnsats og vise samfunnsansvar. Sertifiseringen har tilpassede krav for ulike bransjer og sertifikatet tildeles etter en uavhengig vurdering. Det leveres årlige miljørapporter og hvert tredje år blir virksomheten resertifisert. Gjennom rapporteringen har Busscharter.no fått rådgivende hjelp fra Gunnar Nisja i Kvalitetssikring No AS. Nisja forteller at kravene til miljøfyrtårn-sertifisering varierer etter hva virksomheten holder på med. Det er ulike sett med krav i hovedområdene energi, transport, avfall og estetikk.

– Viktige føringer for Busscharter har vært dette med utslipp, støy og håndtering av avfall, forteller Nisja.

ISO-sertifiseres

Ordfører Robert Svarva besøkte torsdag Busscharter.no for å gratulere selskapet.

Busscharter.no har også investert tid og arbeid i å bli ISO-sertifisert. Å bli ISO-sertifisert innebærer en garanti for at sertifikatet er internasjonalt anerkjent. Standardene er utviklet for å veilede virksomheter i kvalitetsstyring og er utgitt av International Standard Organization.

– Ettersom vi har jobbet for å bli ISO-sertifisert, har det ikke vært lang vei å gå for å bli miljøfyrtårn, sier Svepstad, som venter ISO-sertifisering 26. januar 2017.

Ordfører Robert Svarva mener det står respekt av at virksomheter går for slike sertifiseringer.

– Jeg synes det er veldig bra at noen ser nytten i det og tar arbeidet, for det er arbeidsomt og det finnes ingen snarveier. Sertifiseringen signaliserer kvalitet og at man har økt fokus på energi og klima. Jeg har trygg på at Busscharter vil få betalt for arbeidet på lang sikt, sier Robert Svarva.