Det er avisa Østlendingen som skriver om bevilgningen fra Hedmark fylkeskommune og Sametinget, på til sammen 580.000 kroner, som skal gå til gjenoppbygging av Daniel Mortenssons gamle vinterboplass i Engerdal.

Jobbet for samenes interesser

Mortensson ble født i Verdal, og var blant pionerene i det sørsamiske organisasjonsarbeidet. Han var også en dyktig talsmann for reindriftssamenes interesser. Ifølge Store norske leksikon var han sønn av Morten Larsen og Maria Sofia Danielsdatter. Han vokste opp i Kall og Undersåker i Sverige.

I 2017 er det sametingsjubileum, siden det er 100 år siden det første møtestedet for samer i Trondheim.

Jubileet markeres også i Engerdal, der kommunen i samarbeid med Anno museum skal gjenoppbygge Mortenssons gamle vinterboplass i Guttu. Målet er å lage en fast formidlingsarena i det sørsamiske kjerneområdet i Engerdal.

Et varig prosjekt

Reisverket til gammen er allerede satt opp, og arbeidet fortsetter til våren. Da blir det jubileumsmarkering over to dager i Svukuriset.

– Gjenoppsettingen av Daniel Mortenssons tømmerbu og gamme fra rundt år 1900 er et godt formidlingsprosjekt og en god markering av jubileet, og også noe som vil ha varig verdi, konkluderer fylkesrådet i sin begrunnelse for å bevilge penger til prosjektet.

Daniel Mortensson ga ut avis på Røros, Waren Sardne, eller på norsk «Budskap fra fjellet». Han bodde også på Røros ved sin død i 1924.