Mange av oss tror sikkert at de utenlandske vogntogene som kommer til Norge er dårligere skodd enn sine norske kolleger, men det er faktisk ikke tilfelle.

De utenlandske bedre

Nei, der har vi sett en bedring de seneste år. Våre kontroller viser at de har både gode vinterdekk og kjettinger som kan takle glatte veier, sier Trude Giskås i Statens vegvesen.

Selv om tittelen skulle tilsi noe annet er kontorsjefen ofte ute i «felt» for å bistå med nødvendige trafikkontroller.

I så måte blir «Vekta» i Vinne ofte besøkt, for er det et sted hvor det er ideelt å kontrollere store vogntog når kuldegradene kryper nedover, så er det nettopp i den store flotte hallen som nå har vært i drift et års tid.

Omtrent som dopingkamp

Men det er triksingen med de såkalte sjåførkortene som bekymrer Statens vegvesen.

– Ja, her er kreativiteten stor. Vi har ikke sikre tall, men i mange tilfeller er dette vanskelig å oppdage, så at mange slipper igjennom vår kontroller uten å bli tatt er vi ikke i tvil om.

Det er her seksjonssjefen selv, Helgar Sætermo, bryter inn.

– Du kan nesten sammenligne det med dopingkampen. Der ser vi at de finner nye smutthull etter hvert som kontrolltiltakene bedres. Vi ser det samme her. Det er en annen kultur i en del andre land, og derfor er kreativiteten stor for å unngå og bli tatt, men vi gir oss ikke, sier Helgar Sætermo.