–At det ble foto var en liten tilfeldighet. Jeg hadde sendt 150 søknader og drevet oppsøkende virksomhet, men fikk ikke jobb. Da måtte jeg prøve å finne på noe selv isteden, sier Roy Haugberg (41).

Han er opprinelig snåsning, men har vært bosatt på Skogn i Levanger siden 2005. I august i fjor etablerte Haugberg aksjeselskapet Fotografroy AS. Han var ikke alene om å ha etableringsvilje i Levanger. Tall fra Brønnøysundregistrene viser at det ble etablert 106 selskaper i Levanger i fjor. Det var ni flere enn i 2015. I Verdal ble det etablert 61 selskaper i 2016 – en nedgang på 14 fra året før.

–Jeg hadde drevet et enkeltmannsforetak i ett år før jeg endret til AS. Det var noe med at vi skulle få litt ordentlige rammer. Jeg har fotografert mye på hobbybasis, og da jeg ble arbeidsledig tenkte jeg at jeg skulle prøve meg som fotograf. Jeg fikk kontrakt med et oslofirma som drev med eiendomsfotografering, sier Haugberg som tidligere har arbeidet som ambulansearbeider.

–Du sier vi – er dere flere?

–Jeg bruker å si vi, men per i dag er jeg alene. Vi har ambisjoner om å øke innen tre år, og bli et par ansatte til, gliser Haugberg som spesialiserer seg på droner.

–Markedet for vanlig bilde og film fra drone er mettet, så da må en finne andre områder. Jeg driver med drone til inspeksjon og landbruk. For eksempel bruker jeg drone til å se sykdomstilfeller i en åker, sier Haugberg.

–Flere ideer i Verdal

Haugberg har fått hjelp av innovasjonsselskapet Proneo i Verdal i oppstartsfasen. Han er inkubatorbedrift hos dem i dag.

Daglig leder Per Anders Folladal og prosjektleder Knut Baglo i Proneo har i flere år sett at det etableres flere selskap i Levanger enn i Verdal.

Per Anders Folladal, fra venstre, Anne Segtnan, på skjermen, og Knut Baglo i Proneo forventer et positivt år for næringslivet i Verdal, men de tror det vil skje endringer.

–Vi er ikke overrasket. Hvis man ser på NHOs kommune-NM-liste så har det over tid vært flere nyetableringer i Levanger enn i Verdal. Det har vært flere som har hatt ideer i Verdal, det vil si helt konkrete forretningsideer, men i Levanger har det vært flere som har satt dem ut i live, forteller Folladal og Baglo.

Anne Segtnan leder inkubatorarbeidet i Proneo. Hun poengterer at det er ikke alt av «ny» virksomhet havner i nyetablererstatistikken.

–En del av henvendelsene til oss kommer fra eksisterende næringsliv. Da er det ikke snakk om en ny etablering, men ny satsing i eksisterende bedrift, sier Segtnan.

Per Anders Folladal mener at antallet nyetableringer nødvendigvis ikke er den beste målestokken for å se hvordan det står til.

–Vi har begynt å fokusere mer på vekst og vekstpotensial, og da gjerne i etablert næringsliv. En kan se seg blind på antall nye etableringer, og ut fra det tenke at det ser veldig bra ut. Men man skal huske på at 70 prosent av etableringene går konkurs. Derfor må en tenke kvalitet framfor kvantitet, sier Folladal.

Industriområdet i Verdal huser over 3000 ansatte og 165 bedrifter. Folladal ser en tydelig tendens: Når det går dårlig med industrien, starter folk i Verdal opp egne bedrifter. Går det bra med industrien, er det lite nyetablering.

–2016 var et godt år i Verdal med stor sysselsetting og stor aktivitet i eksisterende næringsliv. Da det var finanskrise og folk mistet jobben og opplevde stor usikkerhet, så lå man på et toppnivå når det gjaldt antall ideer og nyetableringer i Verdal. At det er lavt antall nyetableringer i Verdal i 2015/2016, tyder på at det går rimelig bra i næringslivet, sier han.

Spår bedre 2017

Økonomene spår et bedre 2017 for norske arbeidstakere. Aftenposten skriver at lønnsveksten har sunket hvert år siden 2012, men at prognosene sier at dette vil snu i 2017. Mens flere tusen har blitt arbeidsledige med oljekrisa, viser Proneo-sjefen til at man ikke har merket nedgangen stort her i området.

–Det er den ene grunnen til at det ikke har vært veldig stor pessimisme i regionen vår – vi har i veldig liten grad vært rammet av oljenedturen. Kværner har vunnet tre store kontrakter, og Norske Skog har hatt en stor oppside av en svak norsk krone. Valutaen utgjør mye av konkurransegrunnlaget for dem som eksporterer, sier Folladal.

Folladal og Baglo deler også optimismen for 2017. De viser til SpareBank1 SMNs såkalte Konjunkturbarometer 2016 for Trøndelag og Møre og Romsdal.

–Vi er i tråd med forventningene der og tror 2017 blir bedre enn 2016, sier Folladal.

–Dere går inn i 2017 med et smil om munnen?

–Ja, skiføre er det også, gliser Knut Baglo.

Nav kunne i slutten av desember melde om 1458 helt ledige arbeidssøkere i Nord-Trøndelag. Arbeidsledigheten ligger på lave 2,1 prosent. Folladal og Baglo mener Levanger og Verdal har arbeidsmarkeder som utfyller hverandre. I Verdal jobber over 70 prosent i privat næringsliv. I Levanger er andelen på rundt 50 prosent.

Men gode framtidsspådommer til tross, internasjonale og nasjonale trender som digitalisering og robotisering, eller automatisering, er på full fart til Verdal og Levanger, skal vi tro dem. Under Industriens dag i slutten av november var dette tema.

–De fleste føler vel på en stor usikkerhet hva dette betyr for egen bransje. Vi møter utfordringen offensivt, og regionen vår blir en pilotregion for Toppindustrisenteret i Oslo som arbeider med dette for hele Norge. I slutten av januar skal vi ha et oppstartsmøte i Oslo. Vi kommer til å merke det enda mer her. Hvis en ser seg i bakspeilet, så har det jo skjedd mye de siste årene også, men bølgen med digitalisering og robotisering som er ventet, har vi bare sett starten på ja, sier Folladal.

–Her i området har man hatt gode fagarbeidere, samtidig som man har blitt flinke på nye ting. Det er selvfølgelig muligheter med robotisering, men hvordan det slår ut for enkeltbransjer og hvor fort det vil gå, er kjempevanskelig å si. Men det er allerede flere bedrifter som benytter seg av roboter i produksjonen på industriområdet. Elas har blant annet gjort det i mange år, sier Knut Baglo.

–Et tabloid spørsmål, men vil en verdaling miste jobben til en robot i 2017?

–Nei, jeg tror ikke det, sier Baglo.

Folladal svarer på denne måten:

–Hvis man er på offensiven rundt robotisering og effektivisering, så gir det grunnlag for at verdalingen skal ha arbeid. Det er når man ikke gjør det, at man står i fare for at en verdaling mister jobben.

Ser etter dyr

Roy Haugberg var i går på et fotooppdrag i Steinkjer i forbindelse med et byggeprosjekt. Bildene han tok skulle settes inn i en 3D-modell som viser de nye husene. Han forteller at han tar mest bilder av eiendommer og tomter.

–Men jeg er også blitt brukt til å se etter dyr, og hvor de kan finnes i et område. Det har da gått mest i sau, sier Haugberg som også kan ta bilder av begivenheter innen kulturen – for eksempel teater.

–Ellers er det mange nok som holder på med portrettbilder. Det gjør ikke jeg, i hvert fall ikke foreløpig, sier Haugberg.

Haugberg sier han nå vil investere en million kroner i droner med enda mer avanserte sensorer. Han har mottatt støtte til etableringen.

–Hva tenker du om arbeidsmarkedet i endring?

–Jeg ser mye positivt med det som kommer, og at det blir et nytt arbeidsmarked for nye personer. I mange sammenhenger er det positivt at ting blir automatisert, men en skal ikke glemme det menneskelige heller. Man skal ha en sunn skepsis.

Haugberg er sikker på at han har startet i en nisje som har framtida for seg.

–Ja, det kommer til å bli mer og mer av dronevirksomhet på ulike felt. Det åpner seg nok noen muligheter framover tenker jeg.

–Så du blir ikke selv erstattet av en robot?

–Ikke ennå! Det er så artig å drive med flyging, så vi får ikke håpe det.