Førstkommende mandag dukker to av håndverkerne fra Stiklestad Nasjonale Kultursenter opp i årets utgave av Tv- serien Anno på NRK. Per Steinar Brevik og Kai Johansen, som til daglig jobber med håndverk og formidling på middelaldergården Stiklastadir, blir å treffe som henholdsvis oldermann og ekspert.

I neste episode skal det dreie seg om treskjærerfaget. De som velges til svennelærlinger, en deltaker fra jentelaget og en fra guttelaget, drar ut på en såkalt svennereise for å lære. Utenfor erkebispegården treffer de altså eksperten Kai Johansen. Oldermannen Per Steinar Brevik dukker opp i fire episoder. Første gang 9. januar når svennestykket skal deles ut. Han skal da fortelle lærlingene hva de skal lage.

Brevik dukker opp igjen allerede i 5. episode onsdag 11. januar, da for å kåre en svenn. Deretter ser vi ham også uken etter, mandag 16. januar (episode 7), når han deler ut oppgaven til mesterstykke. Det arbeidet skal ledes av den som ble kåret til forrige ukes svenn. Han kommer deretter tilbake igjen i 9. episode, fredag 20. januar. Da for å vurdere om mesterstykke er bestått.

Mørk middelalder

I årets Anno reiser deltakerne tilbake til en helt ny periode av norsk historie. Etter to sesonger fra opplysningstidens 1700-tall, lagt til henholdsvis Bergen og Fredrikstad, er deltakerne tatt med til Trondheim og slutten av den mørke middelalderen.

Nord-Europa gjennomgår en religiøs omveltning, og 1537 er året Trondheim står i sentrum av et maktspill mellom konge og kirke som kommer til å endre Norge for all ettertid. Midt i denne brytningstiden flytter de 14 Anno-deltakerne inn i bygården til Norges mektigste mann, selveste erkebiskop Olav Engelbrektsson.

Fra fattig til mester

Gjennom ti uker skal de leve og bo som sine forfedre, lære seg nye håndverk og jobbe seg opp i samfunnet, fra fattig til rik, fra lærling til svenn og mester. De må også kjempe for sin plass gjennom utfordrende turneringer og dueller, og hver uke må den som taper, forlate Anno. Den som best mestrer tiden, vinner Anno.