Ved de fleste Vinmonopol rundt om i Norges land, så var det rødvinen Falling Feather som falt mest i smak i 2016.

Men så var ikke tilfellet i Levanger. Backlunds egen Sjetè Levanger ble salgsvinner på hjemmebane.

Hele 2146 flasker ble solgt i løpet av året, men kanskje imponerende er at hele 1580 av disse ble solgt i desember.

Så det var nok mang en julegave både fra arbeidsgiver og naboen som inneholdt de røde dråper smakt til av Backlunds egen grand old man, Knut Strugstad.

God nyhet i sykesengen

Vi får tak i Strugstad fra sykesengen på St. Olavs Hospital i Trondheim. Der blir han ifølge eget utsagn noen uker etter at det gikk infeksjon i såret etter første inngrep når han skulle få seg nytt kne.

– Du verden, dette var en god nyhet. Det er nesten så jeg glemmer alt jeg skal igjennom, nærmest jubler vinelskeren på Backlund.

Han synes fortsatt det er et artig prosjekt å få til, og roser samarbeidet med vinimportøren.

En folkelig vin

Og hvordan er sjetèvinen sammenlignet med 1000-årsutgaven?

– Den er mer «folkelig», og det var også målet. Mange skal være litt jålete og drikke spesiell vin, men det virker som vi traff godt med denne når jeg hører salgstallene.

Strugstad kan også fortelle at vinen har blitt solgt via mange andre Vinmonopol i Norges land også, slik at det nok er mange utflyttede levangsbygg som har fått med seg den gode vinen fra barndomstraktene.

– Nå blir ikke vin sendt i posten lenger. Så hvis Frode Kværneng ønsker to flasker sjetèvin i Fredrikstad, så sørger Vinmonopolet for at han kan få kjøpt den der, etter at han først har bestilt den, og slik bør det være.

Hektisk år

NYE LOKALER Polbestyreren i Levanger, Trine Wohlen har sammen med sine ansatte i Levanger lagt bak seg en hektisk avslutning av 2016.

Trine Wohlen har sammen med sine ansatte i Levanger lagt bak seg en hektisk avslutning av 2016.

I oktober flyttet de til nye lokaler, og ikke lenge etter så satte julerushet inn.

– Ja, det har vært hektiske tre måneder, men det er jo gøy også. Jeg må få rose staben som har stått på nærmest til alle døgnets timer, skryter sjefen.

Hun har nok lagt ned sin andel av timer også. Da vi var innom, så var det litt kontorarbeid som skulle gjøres før hun tok en tidlig helg.

– Egentlig så er det helt greit at januar og februar er de roligste månedene for hos, men vi har en del å ta igjen, så vi skal nok få disse månedene til å gå også skal du se, smiler hun.

Og vi kan nok godt skjønne at det har vært hektisk. Vinmonopolet åpnet dørene i det gamle «Trøndermat-bygget» andre november.

Fra da av og ut året så hadde de en økning på hele 12 prosent sammenlignet med 2015.

Når det gjelder året som helhet så hadde levangerutsalget en økning på tre prosent.

Dermed kan mye tyde på at beslutningen om å flytte til nordenden av byen og nærmere Kirkegata var en riktig beslutning – i hvert fall når en ser det fra et salgsmessig synspunkt.

– Vi er storfornøyd med de nye lokalene, og det er de som leverer varer til oss også. Når i tillegg mange kunder setter pris på det vi har fått til her, så kan vi ikke annet enn være fornøyd.

Det er vel ikke en enkeltårsak til at Vinmonopolet i Levanger har så stor økning på slutten av året.

– Det er mange som er på polet bare en gang i året, og mange firma kjøper også julegaver i denne perioden, så det er nok en årsak. Men som verdaling har jeg hørt at nå har de sykehusansatte bosatt i Verdal begynt å handle her i stedet for på andre siden av Rinnelva, sier hun.

Nedgang i Verdal

Morten Eggen på vinmonopolet i Verdal hadde nedgang i salget i desember.

For i Verdal pekte pila motsatt vei i julemåneden. Der kan butikksjef Morten Eggen rapportere om en nedgang i desember på cirka sju prosent.

Eggen sier det har vært en trend i hele Trøndelag at det har vært en synkende volum.

I Steinkjer har salget gått ned med 3,6 prosent, mens tilsvarende tall for Stjørdal er 5,6 prosent.

– Jeg kan nok støtte Trine der med at det kanskje er flere verdalinger som jobber i Levanger som ser det som enklere å handle der etter at polet har flyttet. Hos oss påvirker det nok også at blant annet Inderøy fikk eget Vinmonopol i løpet av 2015, avslutter Morten Eggen.