– Det er ikke den årlige influensaepidemien som skaper bekymring hos de eldre. Det er nedleggingen av 24 sykeheims-plasser, sier Stein Amdal, leder Pensjonistforeningen Aker Verdal/Kværner Verdal.

Stille og tomt

Innherred er på Ørmelen bo- og helsetun. Vi har bedt om å få se avdelingen(e) som har tjent som institusjonsplasser de siste tiårene. Vi har med oss Stein Amdal, leder av pensjonistforeningen i Kværner/Aker Verdal. Avdelingsleder Wenche Sagvold Kluken viser vei i andre etasje.

Det føles underlig stille i gangene. I dagligstua sitter en beboer alene og ser på nyhetene om springfloa i Bergen. Stillheten i deler av bo- og helsetunet har sin politiske forklaring.

Les også: Sterke ord og en sterk historie fra Terje Stensholm.

Ombyggingsplaner

For ett år siden var «Nye» Ørmelen bo- og helsetun i støpeskjeen, og i februar i år skulle det være klart hvem som ville få oppgaven med ombyggingen. Politikerne hadde altså vedtatt utbygging av 43 omsorgsleiligheter, dagtilbud for psykisk utviklingshemmede og legesenter. Nybygget vil utgjøre cirka 3 - 4000 m2.

For å komme i gang måtte 24 beboere ut, i praksis flytte over til Verdal bo og helsetun. De første beboerne ble flyttet dit allerede i januar 2016. Frem til april var det 14 stykker som fikk ny adresse. Nå er det bare to igjen av de 10 siste som har hatt andreetasjen i hovedbygget som hjem.

Nye tanker

Alt har gått etter planen med å tømme de to avdelingene. Men noen stor ombygging blir det ikke. En snuoperasjon av administrasjonen førte til at vedtatt planer ble lagt på is i fjor høst. I stedet ble de tanken og muligheten for å bygge et stort og helt nytt helsehus lansert av rådmannen. Dette skal nå utredes nærmere og i løpet av første halvår blir det mest sannsynlig endelig vedtatt.

Mer press på plasser

Stein Amdal opprettholder sin kritikk, og runden på Ørmelen bo og helsetun endrer ikke synet på at det er feil å stenge noe før nytt er på plass.

– Det er vanskelig å forstå og skandaløst at det står en hel avdeling med sykeheimsplasser tom. Så blir folk nektet sykeheimsplass, og at det blir sagt at det det er behov for er omsorgsboliger. Men når disse ikke finnes? Saken er den at vi her har per dato, 21 av 24 rom som kan brukes. Om de kan brukes i mange år til er en annen diskusjon, sier Amdal.

Han mener det ikke der den årlige influensaepidemien som skaper bekymring hos de eldre. Det er nedleggingen av disse 24 sykeheimsplassene.

– Behovet for sykeheimsplasser har ikke gått ned. Det er kapasiteten i kommunen som har gått ned. Når kommunalsjefen sier at det bare er en på venteliste så kan det likegodt skyldes at både pasienter og pårørende er snakket bort fra å søke fordi det ikke finnes plasser. Eller at de får høre at det alltid er noen som har det verre. Eller de får høre at de har så store omsorgsressurser selv at de må ta oppgaven, iallfall i en periode til.

Inntaksnemnd vurderer

Verdal kommune har en Inntaksnemnd som hele tiden vurderer hvem som har størst behov. Tilstanden endrer seg, og selv om en person blir vurdert som berettiget på plass, er det ikke sikkert at tilstanden er slik når en sykehjemsplass er ledig.

- Det er den den enkeltes sykdomstilstand og vurdering av hva som best kan bidra til å gi forsvarlig helsehjelp, jamfør lov om helse og omsorgstjenester, som ligger til grunn når en søknad om plass i institusjonen saksbehandles, uttalte Haugdal i Innherred tirsdag 10. januar.

Stein Amdal oppfordrer pasienter og pårørende om å søke sykeheimsplass selv om de skulle bli møtt med at det ikke fins og at det er ressurser hos de pårørende.

Må vise behovet

– Dette må gjøres for å kunne synligjøre det faktiske behovet. De faglige vurderingene foregår ikke i et vakuum, de foregår i forhold til den faktiske kapasiteten som kommunen har.

Amdal synes det hadde vært «litt mer befriende» om de ansvarlige hadde innrømmet at det som styrer det hele er hensynet til økonomien.

– Det hadde ikke løst problemet, men det hadde vært mer befriende. Nå argumenteres det slik at det ikke er til å skjønne. Når det blir sagt at det har vært for lett å få sykeheimsplass i Verdal, så betyr det bare at nå skal det bli vanskeligere å få sykeheimsplass. Og at vi nå er inne i en to – treårsperiode det er ekstra vanskelig å få sykehjemsplass, sier Stein Amdal og legger til:

- De som må tåle den trøkken er ikke folk flest og administrasjonen, men pasienter og pårørende.