- Som en av beboerne sa: Hvorfor legge ned Norges beste mottak? Min påstand er at ingen av de fem mottakene som ble startet i Nord-Trøndelag skulle vært startet, skriver mottaksleder Britt Tønne Haugan i en sluttrapport om Verdal mottakssenter.

98 senger

Den er sendt til UDI fra Hero Norge, og beskriver en statlig etablering som ble fjernet før den kom skikkelig i gang. Mottakslederen kaller det en maraton, men godtar Verdals-ordførerens presisering om at dette egentlig bare var en sprint. Oppstartsmøte var 31. mai der Hero, UDI og kommunen informerte om etableringen av Verdal mottakssenter. I salen satt seks-sju spente nyansatte, sammen med skeptiske naboer som i løpet av kort tid hadde endret holdning til å bli mottakets gode støttespillere.

- Verdal mottakssenter var operativt fra 1. juni med oppstartsleder, koordinator og økonomikonsulent. De første beboerne kom 9. juni. Undertegnede og resten av staben var på plass i løpet av juni-måned. Oppbyggingen av mottakssentret gikk i super fart, oppsetting av 98 senger og innredning av leiligheter og klargjøring, beskriver Tønne Haugan.

Hun roser også frivilligheten i Verdal, ikke minst saniteten, Røde kors og Frivilligsentralen.

- Frivilligheten og kommunens satsinger bidro til at Verdal mottakssenter fikk gode rammebetingelser for å lykkes. Verdalssamfunnet har tatt veldig godt imot oss. Det at alle bidro er en medvirkende årsak til at vår korte mottakshistorie ble en suksess, sier mottakslederen.

Knapt tre måneder

For fredag 26. august ringte Heros regionsjef Arnfinn Nordbø til Tønne Haugan og sa at UDI hadde besluttet å legge ned Verdal mottak.

- De første tankene som fløy gjennom hodet var; det kan ikke være sant. Helt surrealistisk, og dette var jeg og mine ansatte totalt uforberedt på. Vi hadde fått de siste beboerne 57 timer før - natt til 24. august. De kom med buss, via Molde(!), sier Britt Tønne Haugan.

Mottaket fikk dermed ikke leve mer enn snaut tre måneder, og mandag 29. august ble beboerrådet orientert. De undret seg over om de skulle nekte å flytte, hva de skulle si til barna og hvorfor UDI ikke hadde spurt noen av dem.

Elendig planlegging

- Jeg hevdet på UDIs mottaksledermøte 30. august at ingen av de fem nordtrønderske mottakene burde vært startet, og da ble jeg kalt etterpåklok. Jeg vil si at dette var dårlig planlegging og dårlig oversikt fra UDIs side. Nedgangen av asylsøkere startet i desember 2015/januar 2016, det viste statistikken og nedgangen har fortsatt. Venstrehånda vet ikke hva høyrehånda gjør når det sendes beboere til mottak 57 timer før det kommer beskjed om nedleggelse av det samme mottaket, sier Britt Tønna Haugan, som skryter av ansatte og beboere.

- Verdal mottakssenter er bygd ned med engasjement, glød og profesjonalitet tiul siste slutt. Fra 14. november til 1. desember reiste alle de 98 beboerne, og da var det mye gråt, forklarer Britt Tønne Haugan.