Den framtidige skolestrukturen i Verdal skal avgjøres i løpet av vinter og vår. Fjorårets opphetede debatt startet før det som er tenkt å bli den egentlige debatten. Den starter for fullt når høringsforslaget legges fram. Rådmannen ser for seg at forslaget er klart innen utgangen av februar.

Klarsignal før jul

Kommunestyret ga i siste møte før jul rådmannen fullmakt til å gjennomføre utredninger og prosess, og forberede sak for behandling i folkevalgte organer.

Dette utredningsarbeidet skal, ifølge rådmann Jostein Grimstad, gjøres forsvarlig og involvere flere formelle aktører før høringsprosessen starter.

Formannskapet får til neste møte, den 19. januar, skissert opplegget.

- Arbeidet vil gjennomføres av en bredt sammensatt gruppe bestående av medarbeidere fra kommune og samkommunens utviklingsstab, informerer rådmannen.

Referansegruppe

- I tillegg vil det velges ut en referansegruppe for prosessen der blant annet styret i kommunalt foreldreutvalg Verdal, Utdanningsforbundet, Fagforbundet og Skolelederforbundet gis anledning til å delta.

Referansegruppen vil bli involvert i oppstarten av prosessen, og før saken sendes ut på høring.

Når arbeidsgruppen innen utgangen av februar har forslaget klart og det er ferdig utredet fra rådmannens side, legges det ut på åpen høring i 8 uker.

- Da vil alle som måtte ønske det gis anledning til å gi høringsuttalelse på hele saken eller spesifikke deler av den. Det vil legges opp til en bred høringsprosess slik at kommunen får inn høringsuttalelser fra et bredt lag av befolkningen, lag og foreninger, og ikke bare fra de som eventuelt er direkte involvert i nedleggingsforslag.

Administrasjonen vil legge opptil å gjennomføre informasjonsmøter i høringsperioden. Etter endt høringsperiode vil saken ferdigstilles og komme til behandling i folkevalgte organer.

Privatskole og kommuneøkonomi

I saksframlegget til formannskapet berøres også muligheten for at det blir privatskole i Volden.

«Det har blitt tydeliggjort den senere tid at det er planer om å etablere et alternativ til den kommunale grunnskolen i Verdal. Rådmannen vil i saken også søke å beskrive hva privatskoleetablering kan bety for kommunens drift og økonomi.»