Verdal har de siste dagene fått et nasjonalt søkelys på kommunens eldreomsorg. Debattinnlegget «Seigpining, med døden til følge» har fått stortingspolitikere til å reagere.

Døde natt til lørdag

Det var i Innherred lørdag 14. januar at Terje Stensholm skrev den sterke historien og ga uttrykk for sine meninger om manglene i eldreomsorgen i Verdal. Stensholm er samboer med Marie Skrove. Det var hennes far historien handlet om. Skrove opplyser at hennes far døde natt til lørdag, nær 100 år gammel.

Skrove ønsker ikke å si så mye mer i saken nå, men mener det er bra at Innherred holder saken om eldreomsorg varm.

– Det kommer andre som vil kunne oppleve det samme som oss. Det må skje noe, for sånn kan det ikke være. Det er noe som er galt, sier Skrove.

Mange reaksjoner

Debattinnlegget har ført til svært mange reaksjoner, og utløst mange meninger på Facebook. Saken er blant annet lagt ut på Facebook-siden Verdig eldreomsorg. Den følges av over 74.000 Facebook-brukere. Saken fra Verdal var mandag delt 188 ganger.

På Terje Stenshaugs private Facebook-side har det også kommet mange kommentarer, blant annet fra lederen i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Kari Kjønaas Kjos (Frp).

– Vi har nylig lovfestet retten til sykehjemsplass, skriver hun.

Kari Kjønaas Kjos (Frp) er leder i Helse- og omsorgskomiteen.

Kjos fremhever at om kommunen legger ned plasser og plutselig trenger en plass, må de kjøpe privat eller hos en annen kommune.

– Vi har snakket om for dårlig eldreomsorg i 30 år. Derfor mener jeg at løsningen er å ta fra kommunene dette ansvaret. Uansett hva som har blitt gjort, er det fortsatt store forskjeller. (...) Dette handler mye om lokale prioriteringer og kompetanse, skriver Kjos.

Innherred forsøkte mandag å få tak i lederen i Helse- og omsorgskomiteen, men hun var opptatt i møter hele dagen og kunne ikke utdype dette nærmere.

«Skrivebordsreform»

Arbeiderpartiets Tove Karoline Knutsen er medlem i Helse- og omsorgskomiteen. Hun har svart på Facebook-kommentarene til Kjos.

– Dessverre er den såkalte «retten» til sykehjemsplass en av regjeringens mange ukloke «skrivebordsreformer» i eldreomsorgen. Dette var et tiltak alle advarte mot da det ble behandlet i Stortinget. Pasient - og brukerombudene sa rett ut at dette er å lure eldre mennesker. Omsorgsjuss AS sa det samme. Hva er det som hjelper? Tilstrekkelig med penger og nok fagfolk, først og fremst. Her sakker kommunene akterut, med dårligere økonomi og med langt lavere årsverksvekst i kommunal pleie-og omsorg enn vi hadde på vår vakt. Ingen partier eller regjeringer kan skryte av at man har gjort nok. Men når regjeringen bruker penger og faglige ressurser på dette, samt den såkalte "statlige finansieringen" av eldreomsorgen - som ingen kommuner vil ha fordi man taper penger på det - må man kunne slå fast at regjeringen har bommet stygt. Ikke rart at Per Sandberg i sommer slo fast at man ikke har lyktes i eldreomsorgen.

Knutsen legger videre til at det er et nasjonalt ansvar å legge til rette for mest mulig likeverdig og god eldreomsorg. - Da må kommunene få økonomi til det - og, om nødvendig, få øremerkede penger, slik vi innførte med investeringstilskuddet i 2008. Men folk bor i kommunene, og det er der omsorg og pleie må gis, basert på den enkeltes behov og ønsker. Å si at kommunene skal fratas dette ansvaret er et merkelig og ganske uforståelig synspunkt

Hva betyr retten?

Innherred har ikke lyktes i å få svar fra Fylkeslegen i Nord-Trøndelag på hvordan «retten» til sykehjemsplass» følges opp i praksis når det eventuelt foreligger klager fra pårørende.

Det skal innføres nasjonale kriterier for langtidsopphold i sykehjem eller tilsvarende bolig. Inntil disse er på plass er det kommunen som ut fra lokale behov og tjenestetilbud fastsetter kriteriene. Meningen er at det nå skal fattes vedtak basert på den enkeltes behov og kommunens kriterier, og at ventelister skal gi god oversikt over hvilke heldøgns tjenester som har størst press. Målet med den lovfestede sykehjemsretten var å gi eldre og pårørende trygghet for at et kommunalt tilbud er der når behovet oppstår - uavhengig av kommunens økonomi.

– De gamle en byrde

Utviklingen av eldreomsorgen i Verdal følges med argusøyne blant folk i Verdal. Det er mange som reagerer på oppslagene. Øystein Walberg har i dagens avis et innlegg der han repeterer en eventyrhistorie om at de gamle er blitt en byrde for det offentlige: – I kommunestyret prioriteres viktige gjøremål utfra lønnsomhet. De eldre er ulønnsomme. Dessuten er de sistegangsvelgere. Prioriteringen sier seg selv, skriver Øystein Walberg.

Retorisk legger han til at det man kan stole på, er at politikene ikke er til å stole på.