Vær med og form fellesskapets framtid. Verdal og Levanger ber innbyggerne om råd. Ordførerne i begge kommunene skuer framover, og vil gjerne ha hjelp til å stake ut kursen. Neste steg på vegen handler om åra fram mot 2030. Er du en innbygger med tanke for framtida, gjør du derfor lurt i å møte på en av de to møtene som finner sted i rådhusene i Levanger onsdag kveld og i Verdal torsdag kveld. Det store spørsmålet lyder enkelt og greit: «Hva skal Verdal og Levanger være i 2030». Det handler om den kommunale planleggingen. Innbyggerne oppfordres til å delta.

Som utgangspunkt for diskusjonen og arbeidet videre, har kommunene allerede utarbeidet et forslag til målbilde for år 2030. Forslaget beskriver på alle måter et lokalsamfunn som er godt å leve i, og i en lengre tekst kan vi blant annet lese dette: «Alle innbyggere opplever trygghet, mestrer hverdagen, og har flere aktive leveår med god helse og trivsel. Levende lokalsamfunn og vakre sentra med grøntområder, møteplasser og infrastruktur for lek og aktivitet, et bredt kulturliv og mulighet for fritidstilbud og naturopplevelser, bidrar til bolyst hos innbyggere.» Basert på tall fra Statistisk sentralbyrå, stipulerer kommunene en folketallsvekst over landsgjennomsnittet, med innbyggertall i år 2030 på 23000 i Levanger og 17000 i Verdal.

– En av tiltaksfølgene av folkeveksten er at vi trenger areal og muligheter for fortetting til å få opp hus og leiligheter, sier ordfører Bjørn Iversen i Verdal. Når han selv kikker inn i glasskula, tror han også det ligger an til spennende utvikling for næringsutviklingen i kommunen.

En viktigere stemme

–Vi vil fortsatt være en av de beste landbrukskommunene i Norge. Vi vil være del av en større region, med god samhandling med nabokommunene. Jeg håper at Innherred som helhet klarer å finne fram bedre til hverandre på strategisk nivå enn vi har gjort så langt, sier han. Og mener vi i en ny region med en halv million mennesker, er nødt til å tenke Innherred i større grad enn vi har gjort. Samtidig gjør han det klart at han oppfatter Innherred som mer enn bare Levanger og Verdal, men også Steinkjer, pluss omlandskommunene.

– Med en halvtimes kjøring fra Verdalsøra, er vi oppe i 65000 innbyggere. Da er vi en stemme som i strategisk sammenheng bør evne å gjøre oss mer gjeldende i 2030 enn vi har gjort hittil.

Ordføreren tilføyer at dette også er en av årsakene til at han har vært kritisk til deler av den regionale utviklingen, med to Innherreds-poler, en rundt Levanger og Verdal og en rundt Steinkjer og omegn.

Blant mange anliggender skal vi selvsagt heller ikke glemme tusenårsjubileet på Stiklestad i 2030 som i seg selv vil være en begivenhet på nasjonalt nivå.

– En fantastisk mulighet for en kommune som oss. Krevende, men også spennende, kommenterer Iversen.

Det åpne møtet i Verdal torsdag kveld har en stipulert varighet på to timer, og vil i første rekke konsentreres om målbildet for 2030 samt utfordringene og mulighetene som ligger i samfunnsutviklingen.

Kick off

– Vi vil forsøke å legge opp en prosess hvor vi på best mulig måte kan utvikle samfunnet mot 2030, forklarer han, og legger til at kommunen følgelig inviterer til medvirknings- og samspillsprosesser med en rekke aktører innen involvert, det være seg næringsliv, frivillighet, idrett eller andre. Møtene denne uka ser han på som en «kick off».

– Vi skal utvikle samspillet mellom våre lokale krefter, kommenterer ordføreren i Verdal. Og sier han ønsker reaksjoner på forslaget til målbilde for 2030.

– Er det fornuftig? Er det realistisk? Er det ting som er oversett? Bør vi gjøre noe med vektleggingen? Iversen håper på interessante diskusjoner, og vil ha synspunkter og innspill, enten det dreier seg om Stiklestad-jubileet, industriparken, småbyen, landbruket eller andre ting. I første rekke de overordna føringene. Diskusjoner på tiltaksnivå kommer i senere anledninger. Denne gang handler det om å se hele bildet. Arbeidet med planstrategien vil pågå utover vinteren, og skal behandles i kommunestyrene i slutten av mars.