Ordfører Bjørn Iversen og varaordfører Silje Heggdal Sjøvold er helt tydelig på at det ikke blir aktuelt å gjenåpne de tomme rommene på Ørmelen bo- og helsetun.

– Strategien ligger fast og vi styrer mot tidenes velferdsløft. Vi må øke antall heldøgns omsorgsboliger. For å finansiere det er vi nødt til å ha en mer moderne bygningsmasse som gjør at vi kan bruke pleiepersonell mer effektivt.

Store endringer

Verdal kommune er midt i en stor endringsfase på tilbudet inne pleie- og omsorgssektoren. De siste dagene har det vært flere oppslag og artikler i Innherred rundt konsekvensene av den pågående omleggingen. På rådhuset følger de debatten nøye, og både ordfører og varaordfører føler behov for å komme til orde med sine synspunkter.

– Denne endringen innen omsorgssektoren foregår over hele landet, som en følge av nasjonale føringer. Det er ulikt hvor langt vi har kommer i løypa. Vi ligger slettes ikke først, våre to sammenlignbare kommuner sør for oss, Stjørdal og Levanger, ligger langt foran oss.

Enstemmig vedtak

Ordfører og varaordfører trekker opp forhistorien til de tomme rommene på Ørmelen. Målet med vedtaket i 2015 var å redusere 24 institusjonsplasser for å få til 44 omsorgsboliger med døgnbemanning.

– Høsten 2015 gikk vi inn i denne problematikken. Våre fagfolk identifiserte da 30 institusjonsbeboere av 113 som ville hatt like god eller bedre tilbud ved ikke å være i institusjon, men i stedet ha fått en tilrettelagt bolig med heldøgnstilsyn. Det er et stort omstillingsbehov der vi er nødt til å gjøre noe med det svært store antallet institusjonsplasser som vi har. Vi har ligget veldig høyt med 113 institusjonsplasser, som i norsk sammenheng er svært høyt. Samtidig har vi en stor minus på omsorgsboliger med døgnbemanning i forhold til det vi bør ha. Så derfor er det gjort vedtak om at vi skal ta ned 24 institusjonsplasser, fra 113 til 89.

Ingen på venteliste

– Er situasjonen ut av kontroll, skjer endringene forsvarlig?

– Vi føler en stor respekt for dette og vi ser at det er en følelsesladet debatt. Nå vi ser slike artikler som har stått i Innherred går det inn på oss. Men vi må fra vår side også få lov til å advare mot at det skapes et inntrykk av at situasjonen er ut av kontroll i Verdal. Det er den ikke, og det vil vi være krystallklare på. Og vi får faglige forsikringer. Det er per i dag ingen på venteliste til sykeheimsplass. Den akkumulerte ventelista i fjor var på fem personer. Alle disse har fått hjelp. Men det kan være at det ikke er ledig sykeheimsplass akkurat når det er søkt om plass.

Kan bli bedre

– Er dere fornøyd med dagens situasjon?

– Nei, og den er krevende. Vi vil ikke slå i bordet og si at alt er perfekt. For det er det ikke. Vi kan bestandig bli bedre. Og så er det sånn at det alltid er mer i en sak enn det som kommer fram. Men våre ansatte er nødt til å respektere dette med taushetsplikt og personvernet. Lovverket må respekteres av kommunen, og det gjør at dette kan være vanskelig for våre ansatte og ledere.

Noe med kulturen

– Vi erkjenner at det er et stort informasjonsbehov. Det er et gap mellom folks forventning og det som noen opplever å få. Men lovverket regulerer hele helse og velferdstilbudet, sier Sjøvold. Hun legger til at mange tenker institusjonsplass når det er snakk om behov for heldøgnstilsyn.

– Sykeheimer skal være et «minisykehus» for behandling av sykdommer. Institusjonen skal ikke være en boform, det skal være et helsetilbud.

Iversen mener at det er her kommunen har et informasjonsbehov.

– Kulturen er at institusjonsplass er svaret. Men sentrale retningslinjer sier at svaret er omsorgsboliger med døgnbemanning. I Verdal har vi hatt folk som har bodd på institusjon i nærmere 20 år. Nå er vi nødt til å omprioritere for å nå flere.

Ingen gjenåpning

Til neste kommunestyremøte har Brita Kleven Thorsvik (V) en interpellasjon om å åpne de nedlagte avdelingene på Ørmelen bo- og helsetun. Svaret Iversen kommer med blir at strategien ligger fast.

– Vi må opp med antall omsorgsboliger med heldøgnsbemanning. Det er god fordelingspolitikk, og det er en systemsvakhet vi må rydde opp i. Vi er nødt til å være tydeligere, slik som sentralt politikk legger opp til gjennom finansieringsordninger, sier Iversen. Han peker mot rådmannens «timeout» for å utrede en samlokalisering av helsehusene på grustomta med Verdal videregående skole.

– Er det trygt å bli gammel i Verdal?

– Det er våres klare oppfatning at Verdal kommune er en god kommune å bli gammel i, og den skal bli mye bedre å bli gammel i. Det er sånn at vi får faglige forsikringer som blir gjentatt og gjentatt. Vi har stort fokus på dette at alle brukere får hjelp og bistand, ingen overlates til seg selv. Det får vi klare, faglige forsikringer om, samstemmer ordfører og varaordfører.