Hvis du har særlig tyngende omsorgsarbeid og utfører oppgaver som ellers måtte vært utført av kommunen, kan du få omsorgslønn.Ordningen omfatter både omsorgsytere uten omsorgsplikt og foreldre som har omsorgsplikt for sine mindreårige barn.

Ingen har en lovfestet rett til omsorgslønn, men kommunen har en plikt til å tilby ordningen.

Kartlegger behov

Anne Kari Haugdal, kommunalsjef helse og velferd i Verdal kommune, sier at dette er en ordning en må søke om på lik linje med andre helse- og omsorgstjenester.

– Forskjellen fra andre tjenester er at det er den som yter omsorgstjenesten som søker på dette, ikke den som mottar omsorg/bistand. I behandling av søknad skjer det en kartlegging og utredning av den omsorgen som ytes opp imot brukers behov og eventuelt andre tjenester som ytes. Det legges vekt på å avklare hva som er særlig tyngende omsorgsarbeid i de ulike sakene.

Det fattes enkeltvedtak i saken som sendes søker. Som i andre enkeltvedtak er det mulig å påklage avgjørelsen.

Per 18. januar 2017 er det 20 personer som har innvilget omsorgslønn fra Verdal kommune for omsorg som ytes til både barn og voksne I 2016 ble det behandlet 24 saker knyttet til omsorgslønn.

Av de som ble innvilget var mesteparten videreføring av tidligere vedtak som blir evaluert minst en gang pr år. 22 ble innvilget og 2 fikk avslag på søknad.

Også i Levanger

I Levanger blir alle søknader om helse -og omsorgstjenester behandlet av Helse -og omsorgstorget i Levanger kommune. På bakgrunn av individuelle vurderinger blir det fattet vedtak med tilbud om eller avslag om tjenester. Levanger kommune har også flere mottakere av omsorgslønn, uten at Innherred har fått opplyst antallet.

–Det er søkere som har fått avslag. På bakgrunn av en helhetlig og skjønnsmessig vurdering i hver enkelt sak avgjøres det om søker har omsorgsoppgaver av et slikt omfang at det tilbys omsorgslønn. I en kartleggingsfase kan det fremkomme opplysninger som tilsier at andre tjenester kan være mer hensiktsmessig å tilby, svarer Kjell Hugo Dybwik, Enhetsleder Habilitering.