– Hva er en robot da? Jo, det er en enhet som kan programmeres og brukes til å lette arbeidsoppgavene til et menneske. Det gjør en 3D-printer. Vi kan sette den i gang slik at den printer ut om natta, mens vi drar hjem, sier daglig leder Hågen Lynum i Minoko.

Ikke bekymret

Han er ikke i tvil om at han selv arbeider i en moderne bedrift i Minokos lokaler ved inngangsporten til havna i Levanger. Her finnes ingeniører som designer deler som avanserte 3D-printere kan «printe» ut. Industridesignbyrået har også lokaler i Oslo. Det driver også med konsulentvirksomhet, mens søsterbedriften Protal AS i samme lokaler står for den fysiske produksjonen.

Hågen Lynum er ikke bekymret for framtida.

– Min personlige mening er at effektivisering på sikt vil generere flere arbeidsplasser i Norge. Vi kan øke kompetansen om vi automatiserer, og da tilfører vi oss selv enda en dimensjon. Den største faren er at ting outsources til lavkostland. Hvis vi klarer å overleve ved å designe og utvikle fremtidsrettede produkter, automatisere, utvikle teknologi, og robotisere til vi blir konkurransedyktige, vil det være med å etablere flere arbeidsplasser i framtida. Alternativet er undergang, mener Lynum.

Rullatorhjul

Han viser fram 3D-printere som skriver ut på ulikt vis. En benytter seg av laser og hvitt plastpulver. En annen bruker laser og væskebad.

Lynum holder opp et plasthjul.

– Et rullatorhjul. Ingenting gir svar som en fysisk modell, og med en 3D-printer kan man printe ut det man trenger hurtig og kostnadseffektivt.

Hågen Lynum er selv utdannet automasjonsmekaniker. Han har jobbet med roboter i 25 år.

– En del er redde for hva dette fører til?

– Som folkeslag er vi nok generelt litt redde for endringer. Og det beste hadde jo vært om alt hadde vært likedan som i går. Men verden er ikke sånn. Vi er nødt til å utvikle og tilpasse oss. Den største faren vi har er stagnasjon, sier Lynum.

Han prater om begrepet «The Internet of Things».

– Der alt er koblet til internett. Biler som kjører av seg selv. Smarthus. Det selvstyrende. Det er en helt ny måte å tenke på, sier Lynum.