– Jeg observerte to bilbatterier og en avskåret kanne med oljesøl i. Hvis noen unger finner dette og slår det ut i elva, så kan da ikke det være bra for fuglelivet?

Bjørn Tore Røstad er en ivrig turgåer. Sist lørdag var han ute og gikk langs Levangerelva, og ved parkeringsplassen på Løvåstomta fant han batteriene og oljen blant mye annet skrot.

– Dette er jo ikke bare søppel, men miljøfarlig avfall. Nå er jo ikke jeg noen fugleekspert, men da jeg leste om de døde ærfuglene utenfor Røstad-landet, så tenkte jeg at det kanskje kan ha noe med dette å gjøre, sier han.

Det var i helga kajakkpadler Svein Holthe fant fem døde ærfugl utenfor Røstadlandet, og lurte på hva som kunne være årsaken til fugledøden.

Kommunegartner Kjell Bævre og Maria Dahl fant mye søppel når snøen ble borte ved Løvåstomta i Levanger sentrum.

Men det var ikke bare på parkeringsplassen. Under Brusvebrua og mot jernbanen så han også søppel liggende utover.

Han forteller at det er et rikt fugleliv i Levangerelva, og hvis oljesøl og annet søppel skulle havne i elva, så mener han at dette må være til skade for fugler og fisk.

Røstad har sendt mail til kommunen og brannvesenet, men det er bare sistnevnte som har svart foreløpig.

Brannmester Rigman Pents svarer i en mail til Røstad at han beklager at det ser sånn ut så nærme sentrum, men at det er lite brannvesenet kan gjøre. Det er grunneier som har ansvaret for å rydde på egen grunn.

Innherred møtte Bjørn Tore Røstad på Løvåstomta tirsdag ettermiddag. Vi fant både bilbatteri og kanna med spillolje liggende på samme sted som han berettet om på telefonen.

Det var også tilfeldig at kommunegartner Kjell Bævre og medhjelper Maria Dahl var i området samtidig.

– Vi bruker å kjøre rundt for å se om det er steder som trenger å ryddes, og spesielt nå når all snøen har forsvunnet, men at det var så ille her hadde jeg ikke trodd, sier Bævre.

Han kan fortelle at han har jobbet i kommunen i 25 år, men dette er noe av det verste han her sett i området rundt Løvåstomta.

Snøen hadde smeltet ytterligere siden lørdag, og Bjørn Tore Røstad er enig med kommunegartneren. Han var mildt sagt overrasket over hvor mye søppel som hadde samlet seg i skjul av snøen

– Blir det flom blir dette dratt med elv ut i fjorden. Det er anlagt ny strand på Røstad, og da vil det ikke ta lang tid for mye av søppelet kan drive dit, mener turgjengeren.

Nå lover Bævre at de skal få ryddet opp, men det er så mye at de rekker ikke alt i dag.

– Vi må komme tilbake i morgen med større bil – vi får ikke plass til alt i dag, erkjenner han og slår ut med arm mot alt rot og skrammel som fortsatt ligger igjen.

Kommunalsjef Øyvind Nybakken er glad for at folk melder ifra når de ser unødvendig forsøpling.

– Vi kan ikke ha oversikt over alt til enhver tid, så derfor setter vi pris på at folk gir beskjed. Alt var ryddet og fint rundt Løvåstomta i høst, så jeg må si jeg er noe overrasket at det skulle være så mye der nå. Men nå skal vi sørge for at det blir fulgt opp litt bedre fremover, selv om det er litt verre om vinteren når det kommer snø.

Bjørn Tore Røstad er glad for at kommunen tar ansvar og får ryddet opp, men han oppfordrer folk til å tenke seg om før de slenger fra seg ting.

– Elvestien og Kjærlighetsstien er flotte turmuligheter for oss som bor i sentrum Derfor håper jeg folk passer viser ansvar, slik at vi kan få nyte naturen på en trimtur uten at man skal irritere seg over søppel og skrot som ligger henslengt her og der.