Merk deg datoen 1. januar 2021. Senest den dagen har Verdal på plass «tidenes velferdsløft».

Ligger i budsjettet

Det politiske turbulente fjoråret endte med et vedtak som åpner opp for bygging av et helsehus, og at dagens virksomhet på både Ørmelen bo- og helsetun og Verdal bo- og helsetun samles. I langtidsbudsjettet er det satt av 430 millioner kroner.

– Det er ganske spennende det vi holder på med her, og det er snakk om tidenes velferdsløft i Verdal. Nå kan vi foreløpig ikke være konkret på hva vi får til av antall plasser, hvilke tjenester som skal inn og hvilke brukergrupper som skal inn, sier ordfører Bjørn Iversen.

Han understreker at det var et enstemmig formannskap som sluttet seg til skissene rådmannen kom med i fjor høst.

– De var så spennende at dette ville vi være med på og ha flere svar på før vi fatter de endelige investeringsbeslutningene.

Helselandsby

Iversen sier at det bare er tiden og veien fram til et nytt helsehus står på grusbanetomta ved Verdal videregående skole. Årsaken til det er at i statsbudsjettet høsten 2016 ble det lagt fram økonomiske gulrøtter til kommuner som bygger opp kapasiteten innen pleie- og omsorg.

– Vi vil få 50 prosent statlige tilskudd for netto tilvekst av plasser. Det gjelder for det som blir innflyttingsklart 1.01.2021. Da har vi bare tiden og veien, sier Iversen.

– Hvordan blir dette helsehuset?

– Så langt vet vi ikke hvordan dette blir. Det foreligger ennå ikke en eneste tegning. Noen har brukt ordet monsterbygg, men det blir helt feil og en avsporing. Det er ingen som tenker å bygge ett stort hus og ha inn alle, om du er funksjonshemmet eller hva det er. Dette kan framstå som en landsby for den del. Men en sterkere samlokalisering vil, ifølge faglige råd, bringe så mye mer livskvalitet for de det gjelder at det er et spennende spor å følge, sier Iversen.

Da planene først ble lansert av rådmannen senhøsten 2016 ble det skissert både en fullskala løsning og et trinn 1. Et første kan blant annet inneholde 40 rom i bofelleskap for demente, 20 omsorgsboliger for mennesker med nedsatt funksjonsevne og 90 institusjonsplasser.

Mer livskvalitet

Varaordfører Silje Heggdal Sjøvold mener det er mye positivt å hente på å bygge nytt, spesielt med tanke på det bygningsmessige.

– Vi vil kunne få en funksjonalitet på en type boliger som har mye å si for den livskvaliteten og det tilbudet man kan skape. Det er her det blir så feil å kalle dette et monsterbygg. Det som administrasjonen så langt har hentet inn og som vi har fått framlagt tilsier at dette ikke blir et svært monsterbygg eller en svær institusjon.

Aker-generasjonen

Det haster med å få bygd opp kapasiteten for å ta hånd om et større press på pleie- og omsorgsbehovet. Ordfører Bjørn Iversen peker på det demografiske. Antall eldre vil vokse betydelig.

– Vi har de siste årene hatt et lavere antall innbyggere over 80 år enn tidligere. Etter 2022 vil 80 + øke igjen. Da vil vi begynne å merke den store «Aker-generasjonen». 30 åringen i 1977 vil bli 80 år i 2017.

Akkurat dette med «tidsvinduet» er blitt motsagt av flere i den siste tids debatt. Stein Amdal er blant dem som fremhever at dette handlingsrommet ikke er reelt.

– Fra 2018 øker denne gruppen jamt og trutt, til 818 personer i 2025 og 1125 personer i 2030, skrev han i et debattinnlegg tirsdag.