Gunnar Gustad som er leder i Naturvernforbundet i Verdal har sendt to spørsmål om kvikksølvforurensing i Verdal til klima- og miljøvernminister Vidar Helgesen.

Bakgrunnen er utslipp fra NorFraKalk. Fabrikken brenner ifølge Gustad kalkstein ved hjelp av spillolje, mens utslippstillatelsen ikke pålegger noen spesifikk rensing av miljøgiftene i avgassen.

– Imidlertid er det satt en utslippsgrense til luft på hele 6 kilo kvikksølv per år. Denne mengden svarer til 3,4 prosent av det totale kvikksølvutslipp til luft fra norsk landbasert industri. I 2011 og 2012 var utslippene fra fabrikken henholdsvis 1,38 og 1,83 kilo kvikksølv, skriver Gunnar Gustad i brevet til klima- og miljøvernministeren, og bemerker samtidig at selv om utslippstillatelsen til NorFraKalk har blitt endret flere ganger så har aldri grenseverdien for kvikksølvutslipp blitt justert.

Greit med 6 kilo?

Det får Gunnar Gustad til å fremme følgende spørsmål:

Når NorFraKalk har vist at normal årsproduksjon kan oppnås med mindre enn 2 kilo kvikksølvutslipp, hvorfor ville det også være greit om utslippet var 6 kilo?

Naturvernlederen minner om at norske myndigheter har vedtatt et mål om at vi kontinuerlig skal redusere bruk og utslipp av kvikksølv i den hensikt å stanse menneskeskapte utslipp innen 2020.

– Derfor kom det i 2010 en handlingsplan som lovte at forurensingsmyndighetene skulle stille strenge krav til kvikksølvutslipp fra landbasert industri. Både i 2014 og 2015 bidro fabrikken med 3,1 kilo kvikksølv til atmosfæren – dette er foreløpig det høyeste rapporterte utslippsnivået. Høsten 2016 kunngjorde fabrikken at de skal installere et renseanlegg som ved hjelp av aktivt kull kan halvere kvikksølvutslippet. Naturvernforbundet anerkjenner dette som et godt tiltak for å komme halvveis til nullvisjonen. Samtidig – når utslippsgrensa er såpass romslig så har vi ingen garanti for at det ikke i stedet benyttes spillolje som inneholder dobbelt så mye kvikksølv. Det kan være store variasjoner i kvikksølvinnhold i spillolje. Kvikksølvinnholdet i brennstoffet er en viktig kilde til kvikksølvinnholdet i avgassen, argumenterer Gunnar Gustad i spørsmålsbrevet til Vidar Helgesen.

Myndigheter subsidierer

Gustad kommenterer videre at NorFraKalk parallelt med økningen i kvikksølvutslipp også har økt direkteimporten av spillolje fra utlandet i en skala som i 2015 utgjorde 55 prosent av årsforbruket til kalkovnen, og 16 prosent av all spilloljen som Statistisk sentralbyrå oppgir ble brent til energiformål i norsk industri. Fabrikken importerte ifølge Gustad 9600 tonn med utenlandsk spillolje, og han mener at norske myndigheter ikke krever inn avgifter for spillolje som NorFraKalk brenner, enten den kommer fra Norge eller utlandet.

– Dette er i realiteten en subsidiering og den har blitt forsvart med behovet for å sikre at all norsk spillolje leveres til godkjente forbrenningsanlegg. Et anslag tyder på at for de ovenfor nevnte 9600 tonn med utenlandsk spillolje fikk Norfrakalk 18 millioner kroner i avgiftsfritak, påpeker han. Og spør:

Hvorfor subsidierer myndighetene brenning av utenlandsk farlig avfall i Verdal – og det attpåtil i et anlegg som ikke renser kvikksølv og andre miljøgifter?

– Naturvernforbundet i Verdal ønsker å lære mer om hvorfor vi skal ha slike kvikksølvutslipp i nærområdet. Derfor håper vi at klima- og miljøministeren vil svare på disse to spørsmålene, avslutter Gunnar Gustad.