Det er nytt, det er funksjonelt og det er flott. Dessuten kan beboerne belage seg på god utsikt.

Om ikke lenge åpner Stokkbakken omsorgssenter i Åsenfor innflytting. Entreprenøren gjør i disse dager de siste finjusteringene før kommunen overtar nøklene. Når møblene etter hvert også settes på plass, og man får testet og «kjørt inn» bygget, kommer de første beboerne med flyttelasset. Her står til sammen 36 boenheter, i tillegg til en rekke fellesrom, møte- og ansatterom samt tekniske rom klare for innrykk.

Avisa Innherred har tyvtittet innom dørene, vist rundt av avdelingsleder Vigids Einangshaug.

Godt utgangspunkt

– Det blir et funksjonelt og bra bygg, konkluderer hun, og kjenner samtidig på følelser av både forventninger og spenning før huset snart pulsererer av aktivitiet.

Einangshaug er ikke det minste i tvil om at utgangspunktet i alle fall tegner å være meget bra.

– Jeg gleder meg, fastslår hun. Avdelingslederen, bosatt på Frostad, tiltrådte i sin nye jobb fra 1. januar. Før det var hun fagleder ved Breidablikktunet. Underveis har hun også sittet i helsefaggruppen som har bidratt med innputs og tilbakemeldinger i utformingen av nye helsesenter, både til Staup helsehus og til Stokkbakken omsorgssenter. Einangshaug er glad hun har fått være med helt fra «børjan». Dermed kjenner hun også den nye storstua i Åsen godt. Hun tror den kommer til å bli tatt vel imot.

36 leiligheter

Navnet Stokkbakken omsorgssenter ble vedtatt etter en navnekonkurranse. Bygningen har til sammen fire plan, fordelt på nærmere 4400 kvadratmeter. Her finner vi 36 leiligheter, og de fordeler seg med 12 enheter i hver av de tre øverste etasjene. Ti av omsorgsboligene i hver etasje ligger innenfor det som omtales som bofellesskapet, hvorav seks av enhetene har et boareal på 40 kvadratmeter, mens fire har 30 kvadratmeter. I hver etasje er det i tillegg én to-roms og én tre-roms leilighet som har noe utvidede fasiliteter, altså seks i tallet totalt. Samtlige boenheter har veranda- og terassemuligheter.

Mange rom

Omsorgssenteret rommer videre spiserom og kjøkken til felles bruk. Sentralt plassert i det mest utsiktsvennlige hjørnet på hver etasje finner vi fellesstua og TV-rom, med utgang til en større terasse dersom sol og friskluft frister enda mer. I underetasjen finner vi garderober og dusjanlegg myntet både på husets beboere, men også hjemmeboende. I husets første plan er det også et seremonirom, nøytralt og med muligheter for innredning som passer den aktuelle begivenhet. Et stykke bortenfor kan vi gå inn i storstua med tilhørende kjøkkenmuligheter og storskjerm for felles opplevelser av begivenheter sendt på TV. Storstua, med plass til 80, beregnes også for utleie, uten at omsorgssenteret har tenkt å konkurrere med øvrige utleiere. I motsetning til tidligere, vil vi nå finne hovedinngangen på oversiden av bygningen, selv om det riktignok også er en inngang til det nederste planet. Blant kontorer og rom huser bygningen også areal for fotpleie, frisør, fastleger og fysioterapeut.

Sansehage

Utenfor anlegges det i løpet av våren en sansehage. Disse er i første rekke myntet på beboerne med kognitiv svikt, og derfor også en egne terasseutganger fra boenheter i underetasjen. Rett ut i den blomstrende hage.

Bemanningen i det nye omsorgssenteret vil telle i alt 32,6 årsverk, fordelt på et sted mellom 45 og 50 stillinger, opplyser enhetsleder for hjemmetjenesten Lars J. Kverkild. Åsen helsetun hadde til sammenligning 34 årsverk og 55 stillinger, inkludert institusjon og hjemmetjenester i Åsen.

Personer som tidligere har bodd ved Åsen helsetun, men som måtte flytte da sykeheimen ble revet, får tilbud om å flytte tilbake. Andre som står langt fram, er dagens beboere ved Skogn helsetun, siden denne tømmes og legges ned fra 1. mai.

Åsen helsetun ble på sin side nedlagt i juni 2014. Engasjementet var stort, og mange var kritiske til at sykeheimen forsvant. Mye tyder likevel på at holdningen har snudd etter hvert som det nye bygget har reist seg, og med god involvering i tilblivelsen av det nye senteret er optimismen tilbake.