I tillegg til fengselsstraffen ble mannen i slutten av 30-årene dømt til å betale 100.000 kroner i oppreisningserstatning til den langt yngre kvinnen, samt 5.000 kroner i saksomkostninger.

Tok initiativ til møte

Forholdene stammer fra en del år tilbake, etter at kvinnen var utskrevet fra den psykiatriske klinikken mannen jobben ved.

Da han var på besøk i hjembyen hennes, tok han kontakt for å møte henne. I en toårsperiode hadde de jevnlige møter, på mannens initiativ, selv om den seksuelle omgangen når møtene først fant sted var et gjensidig ønske.

Tillitsbrudd og dårlig vurdering

Mannen hadde problemer i sitt eget samboerforhold, og sa i retten at han anså den tidligere pasienten og ham som kjærester frem til våren etter det første møtet.

– Selv om det ikke kan utelukkes at det har vært følelser inne i bildet begge veger, finner retten det bevist at han oppnådde seksuelle omgang med henne ved å utnytte det avhengighetsforholdet og tillitsforholdet hun hadde til ham som sin tidligere behandler. Det var ikke noe alminnelig kjærlighetsforhold mellom dem som førte til den seksuelle omgangen, konkluderer Inntrøndelag tingrett.

De vektlegger også at kvinnen var mye yngre enn ham, og at hun var en ung kvinne preget av innleggelser i psykiatrien. Ved det første møtet mener retten dessuten at hun beviselig fortsatt var alvorlig syk.