Det som var en orienteringssak om framtidig organisering av brannvesenet i Levanger og Verdal utløste en lengre debatt i samkommunestyremøtet onsdag.

På politisk nivå er saken nettopp innledet, og selvsagt heller ikke avgjort, men som tilhører til onsdagens ordveksling er det nærliggende å oppsummere debatten som nevnt ovenfor. Representantene fra Verdal synes det fortsatt er for mange åpne og ubesvarte spørsmål, og vil ha en grundigere utredning. Levangers representanter har på sin side en tilnærming som langt på veg gir tommelen opp for en felles brannstasjon på Mule.

400 utrykninger

Brannsjef Rigman Pents i Innherred brann og redning mener en felles brannstasjon for våre to kommuner vil gi en bedre ordning og i svært mange tilfeller også en raskere utrykning, spesielt på kvelds- og nattes tid hvor det i dag baseres på tilkallingsberedskap.

- Mannskap fra Mule vil ha passert brannstasjonene i Verdal eller Levanger før innkallingsmannskaper  ved de to stasjonene er på plass, bemerket Pents. Han sa også at en felles brannstasjon med døgnkontinuerlig beredskap, vil 6 personer kunne rykke ut og etablere førsteinnsatsen. Ved en gruppealarm, som det årlig går mest av, er det i dag 5 personer som rykker ut i Levanger og 4 i Verdal.

- Det betyr at det vil rykke ut en større styrke til hendelser enn hva som er tilfellet i dag. og altså, i de fleste tilfellene vil de også være raskere framme, kommenterte brannsjefen.

I Levanger og Verdal er det i snitt 400 utrykninger per år. Et tjuetalls av disse er fullalarmer, det vil si brann i bygning, og totalt er det bare 8 til 10 branner i året hvor det kreves utrykning av samtlige mannskaper.

- Med ny felles ordning vil vi få en styrke på 23 personer som møter opp ved fullalarm, mot 18 i dag, forklarte Pents.

Skeptisk Nordtømme

Tor Martin Nordtømme (A) er ikke overbevist etter å ha lest utredningen fra brannsjefen.

- Jeg vil uttrykke en viss skepsis. Jeg etterlyser ei bredere utredning av framtidig organisering, både mot nord og sør, og synes det bør vurderes et mulighetsbilde som er bredere enn det brannsjefen vår peker på. Han skisserer seks spor, men utreder i realiteten bare det med brannstasjon plassert på Mule, sa han fra talerstolen. Og skulle gjerne også ha sett mulighetene de øvrige alternativene gir. Disse synes han ikke eksisterende utredning gir noe svar på.

Tor Martin Nordtømme

- Jeg vil vite hva som i det lange løp er best for verdalingene. Dette er tross alt ei utredning som skal veilede oss i å ta ekstremt viktige beslutninger knyttet til tryggheten til innbyggerne i Verdal og Levanger. Jeg hadde for eksempel sett for meg at det ble skissert hva som hadde lønnet seg i det lange løp for de risikoobjektene vi har i Verdal kommune. Verdal industripark, Verdal bo- og helsetun, Ørmelen bo- og helsetun, Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Vuku bo- og helsetun er ikke nevnt med et eneste ord. Fra Mule til brannstasjonen på Øra kan det gå viktige minutter, som igjen kan bety liv eller død om det oppstår en brann på Vuku bo- og helsetun eller andre steder opp gjennom dalføret. Dette er momenter verdt å reflektere over, men som det står betenkelig lite om i denne utredningen. For Levanger sin del også, for det er en del avstanderå ta hensyn til i begge disse kommunene, uttalte Arbeiderparti-representanten. Og fortsatte sin bekymringstale:

- Jeg må si jeg er litt bekymret for den samlokaliseringen som det argumenteres varmt for i et faglig og økonomisk perspektiv. I praksis kan det bety at den siste blålysetaten vi da til slutt sitter igjen med i Verdal, politiet, også på sikt blir flagget ut og samlokalisert på Mule. Så nei, jeg hadde ønsket meg ei bredere utredning. Det er tross alt tryggheten til innbyggerne som skal behandles. Utredningen er for utydelig som beslutningsgrunnlag.

Reberg vil til Mule

Alf Magnar Reberg

En langt mindre skeptisk representant er Alf Magnar Reberg (Sp). Han bor selv i Åsen, og får selv lengre avstand til brannstasjonen dersom den vedtas bygd på Mule.

- Vi skal ha tillit til utredningen. Vi kan ikke bare ha tillit til faglige rapporter når det passer oss, innledet han, og uttrykte en svært så positiv tilnærming til felles brannstasjon.

- For meg handler det om to ting: Sikkerhet og utrykningstid, og om kostnad. Reberg viste blant annet til tilsynsrapporten fra Arbeidstilsynet som gjør det klart at det må gjøres noe med bygniningsmassen på dagens brannstasjoner, og han poengterte at det heller ikke dreier seg om småtterier.

Han viste for øvrig utredningen da han argumenterte for de økonomiske aspektene, og mente dessuten at for våre to kommuner så er det Verdal som økonomisk sett har mest å tjene på en felle løsning.

- Totale lønnskostnader ved en felles brannstasjon blir lavere enn ved å ha en i hver kommune. Og i mine øyne får vi en klart bedre brannstasjon med tanke på responstid om vi legger den til Mule.

Iversen har behov for mer info

I likhet med partifelle Nordtømme har heller ikke Verdals ordfører Bjørn Iversen fått svar på alle sine spørsmål.

- Jeg synes ikke det er utredet bredt nok. Det er ikke til å legge skjul på at denne saken vekker stor interesse, men samtidig også bekymring i Verdal. For hva er det som egentlig skjer dersom en tømmer en kommune på 15 000 innbyggere fullstendig for blålysetater. Det kan være ektefølte bekymringer som er vedt å ta rede på og svare på, på ordentlig vis. For meg veier det tungt at vi får opp en mulighetsvifte som er stor nok til at jeg kan gjøre vurderingene på et godt nok grunnlag. Jeg har behov for mer informasjon, sa han. Og mente det også vil være klokt å se hva den nasjonale brannstudien ender opp med.

Bjørn Iversen

- Jeg er alltid imponert over dem som er skråsikker allerede når en debatt starter, kommenterte Iversen, og sådde for øvrig tvil om tallene i utredningsrapporten. I den sammeheng pekte han på uttalelser fra tidligere brannsjef Arnstein Kvelstad som i Trønder-Avisa tidligere i uka uttalte at en fellesløsning på Mule blir så kostbar at kommunene ikk har råd. Kvelstad er i dag beredskapsleder i Brannvesenet Midt.

Skal vi ha mer tiltro til tidligere ordførere?

Denne henvisningen fikk både administrasjonssjef Ola Stene og ordfører i Levanger, Robert Svarva til å svare.

- Det er alltid positivt med innspill fra dem rundt oss, men synes vi skal ha tiltro til dagens brannsjef, mer enn avgåtte brannsjefers holdning, sa han, og sammenlignet med med sin egen, og sin verdalskollegas stilling.

- Det blir som om vi skal ha mer tiltro til tidligere ordførere enn dagens.

Ola Stene formulerte det på denne måten.

- Det er ganske interessant og litt underlig for oss i Innherred å registrere at konkurrerende selskap  har klare  og store bekymringer for økonomien til oss selv. Selv om det er interessant å få innspill, tror jeg vi skal kunne klare å regne på det selv.

Robert Svarva ga videre uttrykk for at det uansett blir bygd en ny brannstasjon på Mule, uansett om det ligger an til én felles, eller om det forblir med en brannstasjon for hver av de to kommunene.

- Vi har i dag ikke noen moderne brannstasjon, og er uansett nødt til å gjøre noe, sa han, og mente det også vil være lurt å tenke regionalt, på kryss og tvers av kommunegrensa.

- Vi bor nå her likevel, og vi er nødt itl å samarbeide.

Svar innen 1. april

Trude Holm

Trude Holm (Sp) tok ordet til slutt. Også hun ønsket seg en bredere utredning.

- Personlig er jeg fornøyd med brannvesenet i Verdal. Jeg er ikke villig til at den flyttes til Mule uten grundige vurderinger. Og det har vi tid til, mente hun.

Veldig god tid er det for øvrig ikke. Organiseringen av brannvesenet henger sammen med opphøret av Innherred samkommune.

- Vi må ha svar innen 1. april om vi skal ha et felles brannvesen for Levanger og Verdal, klargjorde Ola Stene.

Ifølge brannsjef Rigman Pents vil en organisering som vedtas innen den tid, likevel kunne utvides en gang i framtida.

- Enten må vi satse på å bli littegranne større, eller så må vi gå for hele Trøndelag, er for øvrig hans råd.