Alle klassene på 8. og 9. trinn har nærmest lagt bort den ordinære timeplanen for en hel uke, for å sette søkelys på et tema-arbeid som er mer og mer relevant i vår del av verden: Psykisk helse.

– Alle har jo en psykisk helse. Dette er et meget aktuelt tema, understreker rektor Bjørg Tørresdal.

Kamp om plassene rundt det bugnende lunsjbordet.

Fellesskapet

– Dette er et kjempebra tiltak! sier niendeklassingene Ingrid Konstanse Reitan, Hawo Mohammed Hussein og Ingrid Fjesme Sundby.

De var i ferd med å forsyne seg fra et velassortert matbord torsdag formiddag - for i ukas to siste dager var det felles lunsj for alle elevene på Levangers største ungdomsskole. Nettopp maten og fellesskapet rundt matbordet var et helt bevisst innslag i en innholdsrik uke:

Rektor Bjørg Tørresdal serverer juice til Ingrid F. Sundby, Ingrid K. Reitan og Hawo M. Hussien.

– Felles lunsj burde vært innført i alle norske skoler. Det har de i flere av våre naboland, og hvorfor skal ikke vi ha det når vi ser hvor verdifullt det er? Her er det utelukkende sunn mat, grovt brød, kokt egg, melk og massevis av lokal produserte godbiter, sier rektor Bjørg Tørresdal.

Tidsklemma

– Skolemåltid inkluderer ikke pizza og brus?

– Definitivt ikke! Her er det fornuftig kosthold som gjelder. En ting er at elevene nå får gå å velge det de vile forsyne seg med, men samtidig får de også gleden og verdien av å nyte maten sammen med andre. Vi skal ikke undervurdere fellesskapsfølelsen, og hva den representerer, mener Bjørg Tørresdal.

– Når det er skolemåltid kommer vi gjerne i kontakt med elever vi ellers sjelden spiser sammen med. Det er kjempetrivelig, sier de tre jentene som går i forskjellige klasser på niende trinn.

Rektoren legger ikke skjul på at hun ønsker seg flere felles måltider og gjentatte langbord i den innovative og flotte skolen på Røstad. Behovet for dette blir neppe mindre i en tid der travelhet, stress og tidsklemma hindrer mange fellesmåltider.

Ferskt grovt brød

– Vi trenger og har godt av god tid til å sette oss ned med maten, og nyte den.

Avdelingsleder Kristin Haugen sier at lokale bidrgsytere har mye av æren for at lunsjbuffeten både ble innholdsrik og en fryd for øyet - slik at ungdommene lett ble fristet til et næringsrikt måltid. Ivar A. Skjetnemark på Nesset sponset egg, Nervik-bakeriet kom med ferskt grovbrød, Røra fabrikker ga juice og syltetøy mens Fritjof Sandstad stilte med gratis gulrøtter - slik han for øvrig gjør hele året. Levanger er som kjent en av de tre største gulrot-kommunene i hele landet, og leverer til hele Norge.

– Vi slår et slag for kortreist mat, og foredragsholderne får også en smakebit på det som en hilsen og takk for innsatsen fra skolen. Gaven er kortreiste godbiter fra Øvre Røstad og Sæther gård, forteller Kristin Haugen.

Mot rasisme

Gjennom uka har flere eksterne foredragsholdere vært på besøk. Lillian Rødøy utfordret ungdommene om nettbruk, helsesøster-tjenesten og kommunepsykologen kom og forklarte om sine tjenester og Senter mot incest og seksuelle overgrep hadde innlegg.

Etter torsdagens lunsj var det foredrag av velkjente Marco Elsafadi, og det inngår som et ledd io skolens engasjement i prosjektet «Demokratisk beredskap mot rasisme og antisemitisme» - Dembra.

– Vi deltar i Dembra-prosjektet i samarbeid med Falstad-sentret, forteller Bjørg Tørresdal.