Unna vei, her skal kidsa lære koding. Den nye kodeklubben i Verdal vakte stor interesse.
(Foto: Roger M. Svendsen)

Unna vei, her skal kidsa lære koding. Den nye kodeklubben i Verdal vakte stor interesse. Foto: Roger M. Svendsen

Foreldrene måtte bære inn flere bord til kodekidsa

For her var det mange som vil knekke koden.

Hvis vi legger interessen for den nye kodeklubben til grunn, får vi etter hvert se mange programutviklere, IT-eksperter og kanskje også robotbyggere fra Verdal. Grunnlaget er i alle fall i ferd med å formes.

Da Verdal kodeklubb inviterte til aller første klubbkveld onsdag denne uka, ble rommet rett og slett i trangeste laget. Foreldre måtte til pers for å hente bord og stoler. Et sted mellom 30 og 40 barn og ungdommer møtte opp for å finne ut hva dette er for noe.

Og hva det er? Jo, «kodeklubben» – som er et landsomfattende tiltak i regi av den frivillige bevegelsen «Lær Kidsa Koding!» – er et fritidstilbud der barn og ungdom leker og lærer med programmering. Ideen er enkel: Frivillige med IT-kunnskap lærer barn å programmere i eller etter skoletid.

Konstruktiv skjermtid

–Målet er ikke å øke skjermtiden, men å bruke den til noe konstruktivt, fastslår koordinator i Verdal, Olaf Andreas Øvrum. Han trenger ikke lete lenger enn å mimre tilbake til sin egen barne- og ungdomstid for å finne eksempler på at nysgjerrighet til dataprogrammering fint kan være verktøy for en utmerket karrierevei. Selv jobber Øvrum i dag som programvareutvikler hos Hucon Global.

Olaf Andreas Øvrum, Lær Kidsa Koding-koordinator.

Olaf Andreas Øvrum, Lær Kidsa Koding-koordinator.

Nå vil han gjerne lære bort noen knep, og kanskje aller mest: Bidra til at ungdommene selv lar seg motivere til å utforske de mange emneområdene innen programmering og ulike kodespråk.

Levanger har tidligere etablert sin kodeklubb, og denne uka var det altså premiere for kodeklubben i Verdal. I stor grad handler det om prinsippet lek og lær. I løpet av første kveld, handlet det mye om å finne ut hvor deltakerne står, og dernest legge et løp etter det. Gjerne i mindre grupper.

Starter fra scratch

–Koding favner jo et vidt spekter. Målet er i første omgang å tenne en gnist, samtidig som du kan være en del av et miljø, forteller Olaf Andreas Øvrum. Og innledet første klubbkveld med å introdusere de oppmøtte for det grafiske programmeringsspråket «Scratch». Og her skulle vel navnet også gi en indikasjon på at man starter med grunnmuren. Nora Fjerdingen Overholmen (9) og Andrea Minsaas Haugan (12) var to av deltakerne som med hver sine datamaskiner stilte på klubbkvelden, og som ser fram til å lære mer om hva dette innebærer.

Nora Fjerdingen Overholmen (9) (t.v.) og Andrea Minsaas Haugan (12) ser fram til å lære mer.
(Foto: Roger M. Svendsen)

Nora Fjerdingen Overholmen (9) (t.v.) og Andrea Minsaas Haugan (12) ser fram til å lære mer. Foto: Roger M. Svendsen

Ifølge «Lær Kidsa Koding!» sin egen beskrivelse av formålet, handler det om å hjelpe de unge til ikke bare å bli brukere, men også skapere med teknologien som verktøy. I tillegg til å øke den allmenne forståelsen av informasjonsteknologi, ønsker bevegelsen å bidra til rekrutteringen til IT-yrkene og realfagene. En viktig del av virksomheten til «Lær Kidsa Koding!» er å arbeide for at alle unge i skolealder får mulighet til å lære programmering og bli kjent med informatikk som fag.

Mer å lese på Innherred:
 
Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.
Leses nå
 

Fikk æresbevisning for mangeårig innsats

«Han har i alle år vært et godt og positivt medlem som alle har kunne stole på og nyte godt av hans kunnskap.»

Ida satser på lyd og lys

Ida Myhr Kaspersen står bak nytt foretak med underholdningsbransjen som hovedområde.

Skolefrokost og fadderskap

Aktivt år i Leirådal Sanitetslag, melder sekretær Ellinor Svartis (bildet).

Innlegg

Psykiatere advarer mot Trumps mentale tilstand

Asbjørn D.K. Eklo oppdaterer på amerikansk politikk.

Fløtta ut

De syklet hele vegen opp til Mont Ventoux...

...i motsetning til Chris Froome, som løp et stykke. Uansett - Olve Skjetne liker å holde kroppen i form.

Innlegg

Ber om rett til å krenke privatlivets fred?

Skal eldre ektepar / samboerpar måtte akseptere at stua gjøres om til sykehjemsplass, spør Stein Aamdal.

– Norgesrekord i oppslutning

Skogeierne i Verdal har fullført skogens vareopptellinger.

En aften med Martin Kvennavika

Smil og humring blant publikum.

Innlegg

Levanger og utflytting av statlige arbeidsplasser

Hvorfor har ikke ordfører og varaordfører gjort noe for å skaffe nye arbeidsplasser til Levanger?

Småbekymret for produktiviteten

EØS-avtalen har skylda, mener Kværner-klubbleder Ståle K. Johansen.