Fraværet har gått ned 25 prosent ved de videregående skolene i fylket. Flotte nyheter mener rektorene, men det er flere problemer som har oppstått rundt den nye ordningen.

I dette skoleåret må elevene levere legeattest for å dokumentere sykefravær fra undervisningen. Harald Morten Steen, rektor ved Verdal videregående og Knut Bergdal, rektor ved Levanger videregående, kan fortelle at elevenes fravær har gått ned betraktelig på begge skolene.

Ned med 25 prosent

Det nye regelverket har også en annen side. Fraværsgrensene som er satt gjelder hver enkelt fag. I fag med få timer i uka skal det lite udokumentert fravær til før en overstiger grensen. I følge Knut Bergdal var det en del flere elever som ikke fikk terminkarakter i enkelte fag nå etter jul enn det de har sett tidligere på Levanger. Rektoren ved skolen ser ikke på dette som et problem når han ser på oppmøtet som viktigere.

Anders Bjøru, seksjonsleder for kvalitet i avdeling for videregående opplæring i Nord-Trøndelag fylkeskommune, forteller at i følge deres statistikker har antall dager fravær gått ned med 25 prosent, mens fravær basert på antall timer har gått ned 34 prosent.

Vil vente og se

Elevorganisasjonen i Nord-Trøndelag mener dette er veldig positive tall. Fylkesleder Sondre Elstad understreker at dette bare er første halvdel av skoleåret, og at man bør vente litt før man slår fast at fraværsreglene fungerer.

– Siste termin er den lengste og mest avgjørende terminen for å regne resultat av en fraværsgrense som dette, sier Elstad.

Han sier videre at det kommer både sluttvurderinger, eksamener og russetid i tiden fremover. Derfor må vi ikke juble for tidlig, men heller vente på resultatene for hele skoleåret.

Fylkesråd for utdanning og kultur May-Britt Lagesen deler bekymringen til Elevorganisasjonen. Hun mener at det at flere nå mister vurdering i enkeltfag, og med det risikerer at de står svakere til å få lærlingeplasser, samsvarer med den bekymringen hun har hatt siden fraværsgrensa ble et tema.

Ikke overbevist

Hun understreker at det er fine tall som blir presentert denne terminen, og mener ikke det er bekymringsverdig at vi ligger under nabofylkene. Mens fraværet i Nord-Trøndelag gikk ned 25 prosent, var nedgangen til sammenligning 40 prosent både i Nordland og Sør-Trøndelag.

– Vi har hatt et møysommelig fokus på å få ned fraværet i fylket over mange år. Dette mener jeg er en av grunnene til at det er en forskjell mellom Nord- og Sør-Trøndelag, forteller fylkesrådet.

Lagesen er enig i at vi må vente og se på videre resultater. Hun håper at elevenes resultater bedres når fraværet går ned og de får mer tid på skolen, og sier at om dette ikke skjer har fraværsgrensen truffet skjevt og vil ikke fungere slik den praktiseres i dag.

Rammer enkeltelever

Ingrid Hallem er elev ved Levanger videregående. Hun går siste året på studiespesialisering. Hallem har nå følt på fraværsgrensen denne første terminen og legger ikke skjul på at noen elever sliter. Selv om fraværet har gått ned, mener hun at vi ikke må glemme å se på konsekvensene som faktisk er der og som oppleves.

– Planen er god, jeg mener det bør være rammer, men flere av argumentene til politikerne kan ikke kjøpes. For eksempel at det fjerner skulk. Mange av disse såkalte skulkerne faller nå ut og blir ikke regnet i fraværsstatistikken. Jeg er redd klasseskillet blir enda større, sier Hallem.

Hun forteller videre at hun kjenner elever som sliter veldig med å beholde karakterene sine, spesielt når det gjelder sykdom. Her legger hun ekstra vekt på hybelboere som ikke har råd til å dra til lege når det trengs, og heller ender opp som smittekilde på skolen.

Press hos fastlegen

Slik regelen ligger i dag må man til legen for å dokumentere fravær ved sykdom. Flere fastleger i landet har omtalt dette som problematisk og bortkastet tid, da så å si friske elever tar opp timene til de som trenger legebesøk mer. Fastlege Tomas Forsberg ved Kirkegata legesenter er blant fastlegene som opplever dette som et problem. Han forteller at to-tre elever møter opp på legekontoret hver dag for å dokumentere sykdom som i utgangspunktet ikke trenger legesjekk.

– Spesielt når folk dukker opp med omgangssyken er det håpløst. Skolene sender elever til legen for å dokumentere at de kaster opp. På legekontoret kan de møte kreftpasienter som ikke har immunforsvar igjen. Det sier seg selv at dette er livsfarlig, sier en oppgitt Forsberg.

Han forteller videre at pasienter med omgangssyke ikke skal oppholde seg på legekontorer, og at foreldre i denne situasjonen er de beste til å dokumentere.

– Foreldrene som går rundt barna sine hver gang de kaster opp, er bedre til å vurdere pasienten enn enn jeg som ser de i femten minutter der de kanskje ikke kaster opp en gang, sier Forsberg.

Skolesyk.no

I høst kom en løsning på fastlege-problemet, da nettstedet skolesyk.no ble opprettet. Dette er en nettside som skal avlaste legekontorer for elever som i teorien ikke trenger å være der for andre grunner enn dokumentasjon. På nettsiden kan man bestille en «enkel legetime på nett» for 250 kroner per konsultasjon. Den skjer via videochat-tjenesten Appear.in.

Både Allmennlegeforeningen og Norsk forening for allmennmedisin har reagert på legetjenesten, da de blant annet har uttrykt at den er uforsvarlig og strider mot Helsepersonelloven. Legene bak nettsiden har alle medisinutdanninger og er enten fastleger eller leger på sykehus utenom nettsiden. Omsorgsdepartementet er derimot uenig med motstanderne og mener dette er en forsvarlig tjeneste.

Forsberg kan skjønne at noen er kritiske til e-helsetjenester, men mener at dette er et flott tiltak for skoleelever. Han mener at e-tjenesten kan være en nyttig del av framtidsteknologien.