Torsdag ble foreldre som har skolebarn på Frol barneskole kontaktet av rektor Geir Mediås. Han forteller til Innherred at det denne uken skal ha vært ett tilfelle av kikhoste på skolen.

– Vi har fått bekreftet ett tilfelle og har sendt ut melding så folk kan følge med om det er symptomer, forteller Mediås.

Ifølge Folkehelseinstituttet defineres kikhoste som en allmennfarlig smittsom sykdom. Kikhoste er en bakteriell luftveisinfeksjon forårsaket av Bordetella pertussis. Sykdommer arter seg som langvarig og kraftig hoste, hos barn ofte med karakteristiske kikeanfall etterfulgt av brekninger.

Epidemi før jul

Når Innherred kontakter kommuneoverlege Ragnhild Aunsmo er hun ukjent med kikhostetilfellet på Frol barneskole og forteller at det ikke er noe sykdomsutbrudd i Levanger eller Verdal.

– Vi hadde en epidemi før jul, men jeg er ikke kjent med at det er mye av det nå, sier Aunsmo.

Hun forteller at det før jul var mellom 10–15 barn og voksne med kikhoste i Levanger. De aller fleste var i tidlig ungdomsskolealder.

– Dette er en bakteriesykdom vi vaksineres mot. Vaksinebeskyttelsen varer litt kort og rett før neste dose er ungene mer sårbar, opplyser kommuneoverlegen.

Smittefri

Sykdommen behandles med antibiotika, men hosten kan likevel vare lenge.

– Men etter fem dager med behandling er man ikke lenger smitteførende, sier Aunsmo.

Vaksine mot kikhoste er en del av barnevaksinasjonsprogrammet.

– Grunnen til det er at det for veldig små barn, kan kikhoste være farlig. For store barn er det ikke farlig, men det er plagsomt, sier Aunsmo.

Vanskelig å oppdage

Kikhoste kan være vanskelig å oppdage, da den starter med tegn på vanlig forkjølelse. Siden utvikler den seg til kraftig hoste, den såkalte 100-dagers hosten, hos mange med piping i brystet og/eller kraftig brekning. Hos de minste kan den kontinuerlige hostingen føre til at barnet ikke får puste og i verste fall medføre død.