– Vi har presisert og spisset bestillingen til revisjonen (KomSek). Den var først litt vag og ville tåkelagt mer enn avdekket de faktiske forhold. Kontrollutvalget vil vite hvordan og hvorfor en «glipp» til 400 millioner kroner havnet på Doffins anbudssider, sier Kontrollutvalgets leder i Verdal, John Hermann til Innherred.

Det var i månedsskiftet oktober/november i fjor at det ble kjent at Verdal kommune hadde offentliggjort et anbud på et helsehus med samlet bruttoareal på 11000 m² (se faktaboks).

Politikerne satte kaffen i vrangstrupen ettersom prosjektet manglet vedtak.

KomSek skal undersøke hva som skjedde. Kontrollutvalgets vedtak tirsdag denne uka:

«1. Kontrollutvalget ønsker å avgrense prosjektet til prosessene knyttet til planlegging av den senere utlysning på Doffin av prosjekt knyttet til det såkalte helsehuset.

2. Kontrollutvalget ber revisor spisse prosjektet iht. dette og legge fram nytt forslag til prosjektplan i neste møte.»

Prosjektet starter opp i februar, og man planlegger å bruke 285 timer på det. Endelig behandling i Kontrollutvalget er satt til høsten 2017.

«Blackout»

Rådmann Jostein Grimstad i Verdal kommune forklarte i fjor høst at det var en «prekvalifiseringssak» som hadde gått ut for fort.

Kommunalsjef Anne Kari Haugdal for helse og velferd antydet i et oppslag i Trønder-Avisa 3. november at medlemmene av en styringsgruppe må ha hatt en form for kollektiv «blackout».

– Det er ikke noen forklaring, slår Hermann fast i dag.

Han sier at komiteen vil ha svar på hva som skjedde, og om dette har fått noen følger.

– Har det fått noen konsekvenser for den og de som har gjort glippen, og har man gjort noen innskjerpinger? spør han.

Hermann spør seg videre om det er «prosjektforelskelse» man har vært vitne til.

–Uansett kan ikke slike beløp fly under den politiske radaren, for så å bli skjøvet under matta når forholdet blir oppdaget. Innbyggerne i kommunen må kunne ha full tillit til at slike prosesser foregår på en ryddig måte og i henhold til vedtatte rutiner, sier Hermann som også sitter som uavhengig representant i kommunestyret i Verdal.

Medlem Astrid Tromsdal i Kontrollutvalget, til vanlig Ap-politiker i kommunestyret, sier man er bekymret for næringslivets tillit til kommunen.

– Når kommunen går ut som tilbyder av et anbud, kan man stole på at det blir håndtert etter reglene? Vi hører at det blir snakket om.

– Hvor snakkes det om det?

– I næringsliv og bedrifter.

Tromsdal er glad for at revisjonen har fått en spisset bestilling.

– Da får vi et svar. Vi vet ikke om det foregår feil eller om dette var et hendig uhell, sier hun.

– Kontrollutvalget er suverent til å selv velge hva de bruker tida og går i dybden på. Vi skal svare på det som blir av spørsmål. Det var ikke grunnlag for å legge ut noe på Doffin, sier rådmann Jostein Grimstad i Verdal i dag.

Ordfører Bjørn Iversen (Ap) viser til at administrasjonen har tatt selvkritikk og det fulle ansvaret for glippen, og orientert politikerne om den.

– Det er beskrevet som et administrativt arbeidsuhell, og det har jeg akseptert. Det er grenser for hvor mye kritikk man kan rette mot den som legger seg helt flat. Vi kan ikke komme dit at det ikke er lov å gjøre feil.

– Vil du ikke ha mer informasjon rundt det som skjedde?

– Jo, jeg vil ha den informasjonen jeg kan få. Men jeg syns ikke vi er der at det er rett med anmerkning eller spørsmål om tillit, sier Iversen.

Ordføreren mener kommunen har ting i orden rundt anbud.

– Ja, så hender det at vi får en merknad en og annen gang.

Daglig leder Morten Hynne i Grande Entreprenør mener helsehus-saken virket litt rotete. Han har ellers tiltro til kommunens anbudsprosesser. Hynne påpeker at Verdal ikke er de eneste til å rote.

– Steinkjer kommune la ut og trakk et skoleprosjekt da det ble stilt krav der som diskvalifiserte alle lokale entreprenører. Det er ting som tyder på at regler for offentlige anskaffelser er komplisert nok til at man klarer å holde full oversikt.

– Er dere interessert i å bygge helsehus i Verdal?

– Ja.