Verdal

Tor Ole ReeDet er mange pårørrende og brukere som etter de siste ukers omsorgsdebatt fortsatt sitter med spørsmål rundt hva som egentlig må til for å få et langtids-opphold på sykehjem. Fra 1. juli i år skal en ny lokal forskrift tre i kraft i Verdal. Den vil beskrive i detalj hvordan tildelinger skjer. Forskriften skal klar-gjøre kriterier for tildeling av langtidsopphold i sykehjem, og bidra til forutsigbarhet og åpenhet rundt kriterier og tildelingsprosessen.

Ut på høring

Komité mennesker og livskvalitet vedtok i møte 15. februar å legge forslaget til den lokale forskriften ut til høring, i tråd med Forvaltningslovens bestemmelser. Høringsfristen er satt til 3. april.

Det er ikke bare Verdal som vil komme med slike kriterier, over hele landet blir dette innført som en følge av en endring i helse- og omsorgstjenesteloven som ble vedtatt i fjor sommer. Målet er å styrke pasient- og brukerrettig-hetsloven som kommunene forholder seg til.

Omsorgstrapp

De lokale forskriftene har 10 punkter, og blant annet brukes begrepet «omsorgstrappa». Dette beskriver de forskjellige trinnene av omsorg som kommunen tilbyr.

Hovedkriteriet er at langtids-plass i sykehjem tildeles personer med behov for oppfølging av medisinsk behandling, pleie og tilsyn som ikke krever sykehus-innleggelse, men hvor hjelpebehovet er uforutsigbart og ikke kan tidfestes.

Pasient eller bruker må ha et omfattende behov for heldøgns helse- og omsorgstjenester, og ikke få dekket sitt daglige behov for helsetjenester, pleie og omsorg på et forsvarlig nivå i eget hjem.

Under kriteriet omfattende behov, inngår en helhetsvurdering av funksjonsnivået og egen-omsorgsevne til pasient og bruker, blant annet i forhold til kognitiv svikt, ernæring, psykisk helse, legemiddelhåndtering, ensomhet og sosial isolasjon og personlig hygiene.

Ventelister

I omsorgsdebatten er det ofte snakk om «ventelister». I høringsforslaget har dette fått et eget punkt, og her heter det: «Dersom pasient og bruker fyller kriteriene for langtidsopphold, men kan få forsvarlige helse- og omsorgstjenester i hjemmet i påvente av langtidsoppholdet, skal kommunen sette pasient og bruker på venteliste dersom det ikke er ledig plass i institusjon. Ved ledig plass skal kommunen vurdere det individuelle behovet til alle nye søkere og alle som står på kommunens venteliste for langtidsopphold. Kommunens venteliste for langtidsopp-hold gir ingen fortrinnsrett til plass i sykehjem (...)»

Per Tore Sandsaunet er en av innlederne på møtet om omsorg og rettigheter. Foto: Erlend Aune

I forslaget til forskrift gjøres det klart at ventelisten ikke er et køsystem, og at vedtak om plass på ventelisten ikke gir fortrinnsrett til ledig plass på sykehjem. Det er den som til enhver tid er mest syk som får plass.

Ifølge det foreliggende forslaget skal langtidsopphold i sykehjem fortrinnsvis være et tilbud til personer over 67 år.

Omsorgstjeneste-møte

Kommunenes ledelse innen helse og velferd vil førstkommende fredag arrangere et åpent temamøte rundt omsorg. Dette arrangeres på formiddagen i kommunestyresalen i Verdal rådhus. Møtet, som er kunngjort under tittelen «God omsorg - dine rettigheter og muligheter», vil gi informasjon om flere punkter knyttet til omsorgstjenester det kan søkes på. Det vil også gis informasjon om hvordan søknaden utredes før det fattes vedtak og hvordan det kan klages på et vedtak.

Virksomhetslederne Per Tore Sandsaunet og Gunn Wolden er innledere på temamøtet.

–Det legges opp til dialog med de som deltar på møtet, og det blir enkel servering av kaffe og te og noe å bite i, informerer Verdal kommune på sin hjemmeside.

91149117

tor.ole.ree@innherred.no