Nesten på timen på 100 år etter er det premiere i Bjartan samfunnshus. Forestillingen spilles 11 ganger og premieren er allerede utsolgt.

Innherreds Folkeblad omtalte ulykken allerede dagen etter.

Avisomtale i Innherreds Folkeblad. Foto: Faksimile

Dette var nok mulig da det allerede i 1917 var kommet strøm og telefon til Malså, mange år før bygda fikk de samme framskrittene. Helgådaln har vel strengt tatt i dag heller ikke telefonforbindelse med mobil så tidene forandre seg ikke så raskt.

Malsåspelet som er skrevet av Hans Rotmo i i 1991 handler om dagliglivet inne i Malså gruver for 100 år siden. Personene i stykket er identiske personer som levde og arbeidet i gruvene i 1917. Rotmo skrev stykket ut fra flere artikler i Helgådalsnytt i 1991. I forbindelse med spelet vil det bli solgt en pakke med flere årganger av Helgådalsnytt der Malså gruver er omtalt

Hans Rotmo skrev 3 nye sanger til spelet som aldri er blitt innspilt. Sangene er typiske Rotmo låter med mye humor og er tuftet på arven fra vår tradisjonsmusikk.

Kor og orkester

Malsåspelet som denne gangen har Kalle Garli som instruktør har et eget orkester og kor. Dyktige teatermusikkere som er vant til å spille til teater.

Jens Roksvåg spiller Carl Magni Petterson i Malsåspelet.

Mange av de samme personene med kapellmester Andre Dyrstad i spissen har vi sett i mange forskjellige forstillinger på Innherred. Koret er sammensatt for anledningen og består av 10 stk.

Gruvekafe

I forbindelse med spelet er det en egen gruvekafe i 1 etasje i Bjartan samfunnshus. Her har Helgådalsnytt hengt opp en menge bilder fra gruvedrifta i Malså. Kafeen åpner 1/12 time før forstillingen så dette kan være verd å få med seg. Pga. den manglende telefondekningen må folk ha med seg kontanter. Dette gjelder både kjøp av billett og kaffe med något attåt.

Arrangøren som er Helgådal IL teater har på forskjellige vis forsøkt å få til et samarbeid med telefonoperatører men har ikke lykkes. Derfor er det viktig å ta med seg rikelig med kontanter. Billettene kan selvfølgelig bestilles på kultar.no på forhånd. Dette anbefales da det ventes fulle tribuner hver kveld.