Det er et aktiv lokalsamfunn på Ytterøy. Turistene strømmer til den fagre øya i Trondheimsfjorden, men det er ikke alle som har en hytte å ta inn på når de besøker øya.

Dette ønsker Ytterøy Eiendom Sa å gjøre med. I dag eier selskapet, med rundt 150 andelshavere, bygget som huser det populære serveringsstedet 7610 Rampa, rett ved det gamle herredshuset.

Les også dagens leder: Ryggmargsrefleksen må si ja til sånt

Ifølge styreleder Jon Audun Haukø, så ser de derfor mulighetene for at disse to byggene sammen kan løfte turistilbudet på øya ytterligere.

Øke turistrafikken

– I dag er det så vidt jeg vet bare tre rom til utleie på Ytterøya, og det synes vi blir noe knapt. Hvis vi kan tilby et skikkelig overnattingstilbud med komplett matservering og det hele, så tror vi at det vil trekke enda flere besøkende hit.

Det har også vært drøftet at man kan innrede et par kontorplasser med alle fasiliteter for utleie på kortere basis i et slikt bygg. Mange som har hytte på øya, kan kanskje utvide hyttebesøkene i helgene og feriene, hvis de få mulighet til å gjøre en del av sin vanlige jobb fra moderne kontorer på Ytterøy.

– Lokalene på Rampa blir også for små for en god del arrangement. Derfor hadde det vært midt i blinken hvis vi hadde fått mulighet til å kjøpe det gamle herredshuset. Bare tenk på alle dem som kunne lagt bursdagsselskapet hit. I dag må de rekke siste ferje tilbake til fastlandet ved halv elleve-tiden. Med mulighet for overnatting og sen frokost dagen derpå før man drar hjem, så sier det seg selv at mange flere kan tenke seg å feire rund dag her ute, argumenterer styrelederen i Ytterøy Eiendom.

Skal møte «øyrådet»

På rådhuset sitter enhetsleder for Bygg- og eiendom, Håvard Heistad. Han er kjent med interessen fra Ytterøy Eiendom, men sier at det så langt ikke tatt noen endelig beslutning for hva som skal bli den videre skjebnen til det tidligere herredshuset.

– Ny brannstasjon kan være et av alternativene, men vi skal selvsagt høre på hva lokalbefolkningen på Ytterøy har å si. Derfor vil det i løpet av kort tid bli avholdt et møte med Ytterøyutvalget, hvor blant annet herredshuset skal være tema.

Ytterøyutvalget er på mange måter det uformelle kommunestyret på Ytterøy, kan Dagrun Myhr fortelle. Hun er daglig leder av 7610 Rampa, og hun blir positivt overrasket da vi formidler hva enhetslederen har fortalt lokalavisa.

– Sa han virkelig det? Det har jeg ikke hørt han si før. Jeg har vel hatt dialog med Heistad i cirka fem år om skjebnen til herredshuset, uten at jeg egentlig har fått noe klart svar.

Hun kan fortelle at hun rundt juletider fikk høre om planene om å bygge ny brannstasjon på tomta hvor det gamle herredshuset står. Hun trodde derfor den gang at løpet var kjørt i forhold til pensjonatplanene for bygget.

Trenger mer plass

–  Ja, det trodde jeg. Derfor var det hyggelig å høre at det ikke er tatt noen endelig beslutning. En brannstasjon kan jo for så vidt ligge hvor som helst på øya, og jeg vet med sikkerhet at det er mange her som er villig til å gi bort areal til et slikt formål.

Dagrun Myhr mener det tidligere herredshuset har stor historisk verdi, og dette er noe som øyas befolkning ønsker å ta vare på.

– Husk, Rampa var tidligere bedehus. Nå er det restaurant og ølbryggeri her, så tidene skifter, humrer hun.

Den daglige lederen har stort behov for mere plass. Mikrobryggeriet har for trange kår allerede, og det samme har kjøkken og selskapslokalene. På den ene siden har kommunen bestemt seg for å beholde parkeringsplassen slik at det ikke er utvidelsesmuligheter den veien, og på motsatt side så ligger altså det omtalte herredshuset. Dermed sier det seg selv at hvis eiendomsselskapet hadde fått kjøpt det bygget, så hadde det vært optimalt for en videre utvikling av det allerede populære samlingsstedet på Ytterøya.

Det ser derfor ut som det går mot spennende dager for øyfolket i forhold til hva som skal skje med rådhuset fra den gang Ytterøy var egen kommune.

Til det svarer Håvard Heistad at uansett hva som kommer fram i møtet med Ytterøyutvalget, så vil dette bli en sak som til sjuende og sist kommer opp på politikernes bord.

– Ja, dette blir det de folkevalgte som må beslutte. Her vil det være snakk om hva som skal prioriteres, og det er jobben til politikerne, sier enhetslederen.