– Jeg skjønner ikke hva ledelsen i kommunen tenkte på. Her gikk Andreas Jenssen Hjelmstad ledig på arbeidsmarkedet. Han burde vært midt i blinken som lobbyist i maktens korridorer i Oslo. Er det noen som kunne solgt inn Levanger som et godt stedsalternativ, så må det være Andreas.

Det er en engasjert leder av Levanger Høyre, Anne Solberg vi har på tråden.

Bakgrunnen er den siste tids skriverier hvor opposisjonspolitikere i kommunen med Venstres Karl M. Buchholdt og SV’s Jostein Trøite i spissen, har sett seg lei på ordførerens manglende engasjement med å skaffe statlige arbeidsplasser til Levanger.

– Jeg må virkelig rose engasjementet til disse to. Dette støtter jeg fullt ut. Jeg synes både Robert Svarva og Alf Magnar Reberg har vært altfor passive i denne saken, sier Solberg.

Flere bekymringer

Hun tror nok den politiske ledelsen i Levanger har «lent seg» for mye på alt det positive som skjer rundt sykehuset og Nord universitet, men høyrerepresentanten i kommunestyret advarer mot å bli for komfortabel med at dette vil være en varig tilstand.

– Størrelsen på og tilbudet ved Sykehuset Levanger vil være under konstant vurdering. Det er bare å se seg rundt i landet hva som skjer på sykehusstrukturen. Vi ligger også så nærme Trondheim, som i denne sammenhengen ikke nødvendigvis trenger å være en fordel.

Hun mener at det behøver heller ikke være en fordel at HiNT havnet under universitetsparaplyen i Bodø. Blir det innskjæringer der, så er hun rimelig sikker på at Levanger blir skadelidende hvis kampen står mellom Campus Røstad og Bodø.

– Bodø er også under press. De mistet kampflybasen, og dermed mange arbeidsplasser til Ørlandet. Derfor vil de også – naturlig nok, kjempe for alle arbeidsplassene de kan.

Ser på Stjørdal og Steinkjer

Solberg mener at Levanger ligger milevis bak Stjørdal og Steinkjer i denne saken. I Stjørdal sier hun ordfører Vigdenes og varaordfører Sandvik har skjønt faresignalene, og jobber målrettet for at fylkets største by skal bli enda større gjennom nye arbeidsplasser.

– I disse dager er varaordføreren i USA for å møte en internasjonal bedrift som vil etablere seg i Norge. Når gjorde sist Levanger noe lignende, spør Solberg, og mener svaret er innlysende før hun fortsetter:

– Elin Agdestein gjør en glimrende innsats med å tale Steinkjer sin sak. Selv om hun er valgt inn som representant fra fylket, så er det naturlig at hun som steinkjerbygg sloss mest for sin hjemby.

Hun mener Levanger mangler en slik representant. Derfor må kommunen selv gjøre noe med dette.

– Det å flytte statlige arbeidsplasser er en langsiktig prosess. De politiske miljøer må påvirkes over tid. Derfor mener jeg at i stedet for å ansette en ny næringssjef, burde man ansatt en lobbyist i hovedstaden, for å tale Levanger sin sak i kampen om statlige arbeidsplasser.

Trøite er enig

Jostein Trøite har nettopp satt seg på toget i Ringebu etter noen vinterferiedager på sønnens hytte. Selv om det politiske ståstedet er litt annerledes enn kommunestyrekollega Anne Solberg, så deler han høyrerepresentanten sitt syn i denne saken.

– Jeg har helt enig. Her har den politiske ledelsen vært for passiv i lang tid. Vi har hatt det for godt i Levanger i snart 50 år, men jeg tror ikke det helt har gått opp for ordføreren, at hvis Levanger fortsatt skal henge meg, så må vi kaste oss inn i kampen om de offentlige arbeidsplassene som skal fordeles.

Ordfører Robert Svarva tilbakeviser kritikken fra Høyre. – Vi har dette på agendaen ofte vi, sier ordføreren.

Trøite forteller at allerede i 2010, så var saken oppe i kommunestyret i forbindelse med at et nytt Valgdirektorat skulle opprettes fordi man ønsket å flytte ansvaret for valggjennomføringen fra et politisk ledet departement.

– Saken ble nedstemt i kommunestyret, etter at ordføreren mente vi hadde nok direktorat i Norge, og at dette var ikke noe som Levanger burde bruke tid på, sier Trøite.

Med fasiten i hånd, så ble et nytt Valgdirektorat åpnet i Tønsberg 1. januar 2016. Her forventes det at 30 til 35 årsverk vil jobbe etter hvert.

Høsten 2016 tok Trøite på nytt opp saken om hvor Levanger sto i kampen for statlige arbeidsplasser, men fikk egentlig det samme diffuse svaret som tidligere.

Dette synes ikke SV-veteranen noe om.

– Jeg også savner engasjementet til Svarva og Reberg, og er helt enig i at Ivar Vigdenes og Bjørn Arild Gram gjør en mye bedre jobb på dette området.

Trøite mener vi ikke trenger å gå så langt som å ansette en egen lobbyist.

– Når ordførerne i Stjørdal og Steinkjer klarer denne jobben, så burde vel våre to kommunetopper klare det også.

Svarva tilbakeviser

– Nå er jeg ikke så sikker på at Stjørdal og Steinkjer gjør så mye mer enn oss. Vi har dette på agendaen ofte vi, men går ikke nødvendigvis ut i media hver gang vi tar en telefon om saken.

Robert Svarva er ikke ukjent med kritikken som kommer fra opposisjonen, men han vil ikke være med på at Levanger gjør så mye mindre enn naboene i nord og sør. Levanger vokser mest og har høyest skatteinngang. Det mener han underbygger at Levanger har en positiv utvikling.

– Jeg er opptatt av at vi skal være en god vertskommune med et godt omdømme. Det mener jeg gir oss et godt grunnlag – også for eventuelt nye arbeidsplasser, mener ordføreren.

Svarva kan fortelle at nå arbeides det med at NAV Forvaltning skal velge Levanger som kontorsted, når de to kontorene sannsynligvis blir slått sammen.

– Mot Høyres vilje

Han støtter heller ikke Anne Solberg sitt forslag om en egen lobbyist i Oslo.

– Nei, det har jeg ikke noen tro på. Hun må gjerne foreslå det, men da har jeg mer tro på at hovedsaken av dette arbeidet gjøres lokalt og regionalt.

Svarva sier også at han stusser over å ha registrert at Solberg har tatt til orde for at sykehusene i Namsos og Levanger bør legges ned, og at et nytt sykehus bygges på Steinkjer.

– En slik holdning er i hvert fall ikke med på å opprettholde arbeidsplasser i Levanger.

Ordføreren lurer også på om Solberg mener at Trønderhallen bidro til å styrke Nord universitet sin tilstedeværelse på Røstad.

– Jeg tror svaret gir seg selv, og jeg minner om at Trønderhallen ble bygget mot Høyre sin vilje.

Svarva mener derfor Høyre sin argumentasjon preges av selvmotsigelse, og lurer på om Høyre er på jakt etter noen spesielle statlige arbeidsplasser, all den tid de mener at sykehuset og Nord universitet er på vikende front.

Svarva setter pris på opposisjonen sitt engasjement, og sier at både han og varaordføreren vil jobbe for nye arbeidsplasser i Levanger, og han kan heller ikke dy seg for å komme med en liten stikkpille til slutt:

– Høyre og Venstre sitter i regjering. I forbindelse med sammenslåing til ett Trøndelag, så virker det som regjeringen kun er opptatt av Trondheim og Steinkjer sitt ve og vel. Det finnes da bra steder cirka midt i mellom, som kunne tatt i mot noen arbeidsplasser i den sammenhengen også.