Samvirkeforetaket Ytterøy Eiendom SA har lenge ønsket å kjøpe det gamle herredshuset på Ytterøy, som ligger vegg-i-vegg med Kafé Rampa. Det populære samlingspunktet på øya har både restaurant og kafé, møtelokaler, mikrobryggeri og kiosk. På grunn av plassmangel ønsker de å utvide virksomheten med å ta over herredshuset, som var øyas rådhus fram til sammenslåingen med de andre kommunene som i dag utgjør Levanger kommune. Kommunen har imidlertid lansert en mulig bygging av ny brannstasjon på tomta, og det kan dermed sette en stopper for utvidelsesplanene til Rampa og Ytterøy Eiendom SA.

Viser skisser

Mandag formiddag møter kommunen Ytterøyutvalgets arbeidsutvalg. Til møtet er også samvirkeforetaket invitert for å starte en dialog om herredshuset og et potensielt kjøp.

–Dagrun Myhr, som driver Rampa, har hatt kontakt med kommunen gjennom flere år om denne saken, men dette blir det første offisielle møtet vi har om saken. Vi håper og tror at kommunen og vi kommer fram til en løsning som kommer alle til gode, sier styreleder i Ytterøy Eiendom SA. Han er tydelig på at den beste løsningen for dem er å få ta over herredshuset og pusse det opp. Da kan de utvikle både overnattingsmuligheter, møte- og selskapslokaler samt ha rom til utleie av kontorplasser for tilreisende og hytteturister som kan jobbe fra øyen i høysesongen om sommeren.

–Vi stiller på møtet med grovskisser på hva vi ønsker å gjøre med bygget. De ferdige skissene har vi først ferdige senere, og vi presenterer de til årsmøtet i samvirkeforetaket 30. mars, sier Haukø.

Viktig historie

Styrelederen mener at det er grunn til å ivareta historien bak herredshuset, som er et tidsbevis på den gang Ytterøy var en selvstendig kommune med blant annet en frodig gruveindustri.

–Når vi får grupper med tilreisende til Ytterøy, så vil de høre om historien til øya. Dagrun Myhr er så flink til å fortelle, og da ville det vært noe helt eget å vise fram historien fra det gamle kommunehuset. Det blir feil å rive huset sett i forhold til verdien for næringslivet og historiemessig, sier Haukø.

Eiendomsselskapet er organisert som et samvirke, der 150 lokale andelseiere fra Ytterøymiljøet sammen eier aksjene i selskapet.

–Vårt mål er å legge til rette for servicetilbud på øya, og det er viktig for oss å bygge videre på øya som samfunn uten at noen gjør seg rike på det, sier Haukø.

Samvirkeforetaket har også nedfelt i sine vedtekter at inntekter fra et eventuelt eiendomssalg skal gå direkte tilbake til samfunnshus eller andre samfunnsnyttige formål.

Spent Rampa-sjef

Dagrun Myhr er for tiden på ferie på Gran Canaria, men sier via telefon at hun ikke har hørt noe mer fra Levanger kommune om saken.

–Men vi håper stadig at dette går i orden. Vi ønsker jo å gjennomføre planene våre, sier Myhr og sier at hun følger saken nøye via styret i Ytterøy Eiendom SA.

Kommunalsjef for samfunnsutvikling i Levanger kommune, Unni Storstad, sier at Levanger kommune stiller med åpent sinn i møtet mandag.

–Vi har bare fått presentert disse planene via media, så vi vil lytte til hva de tenker. Utover det har vi foreløpig ikke rukket å tenke mer på saken. Men det er klart at vi eier huset, og vi stiller med åpent sinn, sier Storstad.

–Hva tenker du om mulighetene som ligger i det lokale initiativet?

–Kommunen må være positiv til initiativ som dette, og Ytterøysamfunnet er veldig offensivt med et stort engasjement. Det har vi også erfaringer på fra tidligere.

–Hva er status på planene for en mulig ny brannstasjon på tomta?

–Vi skal lage et utredningsprosjekt for brannstasjonen. Der er det ikke avklart hvordan vi skal bygge og hvorhen. Det finnes sikkert andre muligheter, og disse planene for herredshuset torpederer ikke våre planer, sånn sett. Men det er også naturlig for oss å tenke samlokalisering med andre kommunale bygg, som skolen, og vi er også grunneier. Derfor må det vurderes, sier hun.

Storstad kan ikke kommentere hvor fort en avklaring kan komme for herredshuset. Likevel innrømmer hun at utredningsarbeidet ikke står øverst på prioriteringslisten per i dag.

–Vi har noen kapasitetsproblemer innen bygg og eiendom, og vi har andre prioriterte oppgaver som må gjennomføres før vi utreder brannstasjonen på Ytterøy, sier Storstad.