Bønder og skogbrukere i Levanger og Verdal slår ring om et felles landbrukskontor i våre to nabokommuner, og er bekymret for at et godt fagmiljø rives opp i forbindelse med bortfallet av et felles landbrukskontor når samkommunen opphører. Gårdbrukerne er heller ikke fornøyd med ikke å bli tatt med på råd. I et brev til ordførerne i begge kommuner, bringer Levanger og Verdal landbruksforum bekymringen til torgs, og skriver:

Roy Anders Berg, avgått leder i Levanger og Verdal landbruksforum, er bekymret for framtida til landbrukskontoret.

–En samlet landbruks- og skognæring i Levanger og Verdal kommuner ønsker med dette å si fra at vi er bekymret for fremtiden til det felles landbrukskontoret som vi har i Innherred samkommune. Det er fra vår side behov for å påpeke en viss forundring over ikke å ha blitt tatt med i samtaler i forkant av det nevnte vedtaket, når man ser på landbrukets betydning for den totale verdiskapningen i disse to kommunene.

– Det står på viljen

Landbruksforumet mener lovverket gjør det mulig å samarbeide med andre kommuner om nevnte tjenester. Det står på den politiske viljen.

–Når dagens 8 ansatte innen landbruk skal fordeles, er det antydet at Levanger tar «hjem» sine 5, og Verdal beholder sine 3. Etter det styret i Levanger og Verdal Landbruksforum forstår, så er det allerede signalisert fra rådmannen i Levanger at det kan være behov for ytterligere nyansettelser. Ved en slik videreføring vil kommunene spare etableringskostnader i form av lokaliteter og nyansettelser. Verdal kommune har i tillegg brukt mye penger den senere tiden på istandsetting av Herredshuset, som nå er lagt godt til rette for denne virksomheten. Når man i tillegg ser hva som ellers foregår i verdalspolitikken med kamp om pengene til både skoledrift og eldreomsorg, burde det ligge politikerne nokså nært å spare penger der det går an, særlig når funksjonene er dekket på en kvalitativ god måte, skriver landbruksforumet. Og anmoder samtidig ordførerne på det sterkeste om å utrede muligheten for fortsatt felles landbrukskontor.

– Det ble ingen sammenslåing

Fungerende ordfører i Levanger, Alf Magnar Reberg, som selv er bonde, er raskt ute med den skriftlige responsen til landbruksforumet. Han svarer at han er enig i vurderingene, og at han fullt ut deler synspunktene om et robust og bredt kompetansenivå hos landbruksforvaltningen.

Samtidig bringer han også fram minnene fra den havarerte kommunesammenslåingen. Og skriver:

– I fjor på denne tid satt vi i forhandlinger om en intensjonsavtale om kommunesammenslåing av våre kommuner. Dette var selvsagt initiert av regjeringen, men ble også meget viktig for våre kommuner all den tid at oppheving av samkommunen allerede var et faktum. I den avtalen ble det fastslått at landbruksforvaltningen skulle ligge samlet som i dag på Verdal. Avtalen ble underskrevet av alle i forhandlingsutvalget unntatt ordføreren i Verdal. Vi var altså alle unntatt Bjørn Iversen enige om at landbruksforvaltningen skulle ligge samlet på Verdal. Videre ville 70 prosent av innbyggerne i Levanger det samme, mens 70 prosent av innbyggerne på Verdal stemte mot avtalen. Resultatet av det kjenner jo alle: Det blir ingen kommunesammenslåing, og oppløsning av samkommunen er en realitet.

Hjem til eget hus

Med det til grunn mener Alf Magnar Reberg at dette handler om konsekvenser:

– Levanger kommune tar konsekvensen av dette og tar landbruksforvaltningen «hjem til eget hus». Det forhindrer ikke at landbruksforvaltningen fortsatt kan være samlet. Det blir derimot eventuelt etter en vertskapskommunemodell. La meg også gjøre det klinkende klart at det blir fra Levanger. Videre kan jeg opplyse om at vi fra Levanger sin side er i dialog med Frosta kommune om et samarbeid på feltet, opplyser han.

Hele brevet

I tillegg til ordførerne som mottakere, har landbruksforumet også ytret ønske om at brevet blir lest opp i de to kommunestyrene i Levanger og Verdal.

Slik lyder brevet fra Levanger og Verdal landbruksforum i sin helhet:

Henviser til tidligere vedtak angående oppløsning av ISK fra og med 1/ 1- 2018. En samlet landbruks- og skognæring i Levanger og Verdal kommuner ønsker med dette å si fra at vi er bekymret for fremtiden til det felles landbrukskontoret som vi har i Innherred samkommune. Det er fra vår side behov for å påpeke en viss forundring over ikke å ha blitt tatt med i samtaler i forkant av det nevnte vedtaket, når man ser på landbrukets betydning for den totale verdiskapningen i disse to kommunene.

Kommunene er førsteinstans med ansvar for saksforberedelse i alle saker som gjelder landbruk og skogbruk, og avgjørelsesmyndighet i saker etter jordlov, konsesjonslov, skogbrukslov med flere. Kommunen skal kjenne alle forskrifter som gjelder for landbruk- og skogsdrift og skal påse at disse blir fulgt. Rådgiverne skal kunne gi brukerne veiledning om alle økonomiske virkemidler og skal behandle og avgjøre alle søknader om tilskudd, refusjoner og erstatninger, samt delta i planarbeid o.l. Dette er et omfattende kunnskapsfelt som krever bred kompetanse.

Håvard Jermstad, nyvalgt leder i Levanger og Verdal landbruksforum

Etter det vi har funnet frem til er det fullt mulig å samarbeide med andre kommuner om disse tjenestene. Formålet: Samarbeide om felles landbrukskontor med ansvar for alle oppgaver som er lagt til kommunene knyttet til landbruksområdet. Samarbeid skal sikre høy kvalitet i oppgaveløsningen, redusere sårbarheten og gi effektiviseringsgevinst. (Follo og Tromsøregionen har egne avtaler). Kontoret skal dekke de oppgaver som er delegert fra deltakerkommunene i eget delegasjonsskriv jfr. Kommunelovens kapittel 5 A. Vertskommune. Innenfor dette lovverket er det fullt mulig å få til en felles løsning dersom det er politisk vilje til det.

Politisk kan ikke dette være noe problem. Hver enkelt kommune vil i en slik situasjon ha mulighet til å delegere oppgaver til administrasjon/ saksbehandling og kreve egen behandling politisk i de saker som er viktige for kommunen.

Dette forslaget har også en økonomisk side, hvor det er besparelser ved at det samarbeides på dette området. Når dagens 8 ansatte innen landbruk skal fordeles, er det antydet at Levanger tar «hjem» sine 5, og Verdal beholder sine 3. Etter det styret i Levanger og Verdal Landbruksforum forstår, så er det allerede signalisert fra rådmannen i Levanger at det kan være behov for ytterligere nyansettelser. Ved en slik videreføring vil kommunene spare etableringskostnader i form av lokaliteter og nyansettelser. Verdal kommune har i tillegg brukt mye penger den senere tiden på istandsetting av Herredshuset, som nå er lagt godt til rette for denne virksomheten. Når man i tillegg ser hva som ellers foregår i Verdalspolitikken med kamp om pengene til både skoledrift og eldreomsorg, burde det ligge politikerne nokså nært å spare penger der det går an, særlig når funksjonene er dekket på en kvalitativ god måte. Denne organiseringen har de ansatte vært fornøyde med, og som tidligere nevnt brukerne av tjenestene, en samlet landbruksnæring i Verdal og Levanger kommuner.

Vi anmoder derfor på det sterkeste ordførerne i begge kommuner om å utrede muligheten for å videreføre en felles landbruksforvaltning og ett felles landbrukskontor for Verdal og Levanger kommuner.

På vegne av styret i LVL

Roy Anders Berg, avgått leder

Håvard Jermstad, nyvalgt leder