Ny skolestruktur

Tor Ole Ree-Det ser verre ut desto mer du graver i det.

Gjermund Gomo er med i arbeidsgruppen ved FAU Leksdal skole som nå går gjennom utredningen om framtidig skolestruktur i Verdal og forbereder en høringsuttalelse.

Gomo er svært kritisk til det som er lagt fram.

–Dersom de banker gjennom dette, er det en av de største politiske skandalene som har vært i Verdal kommune.

–Ingen innsparing

–Politikerne bør merke seg at ingen av forslagene medfører innsparinger. Forslaget om å beholde to ungdomsskoler, samt å legge ned grendeskolene medfører en kostnadsøkning på over 20 millioner, et enormt avvik fra i høst. Dette viser at saken om skolestruktur ikke burde bli behandlet som en del av økonomiplanen slik det har blitt.

Gomo sier det er vanskelig å forholde seg til tallene som skiftes for hver gang de legges fram. Han peker også på at administrasjonen har regnet dobbelt opp på enkelte punkter, som gjelder rektor, sekretær, renholdkostnader og administrasjonskostnader. Ifølge Gomo utgjør dette alene en feil på to millioner. Foreldregruppen ved FAU Leksdal skole sitter også med mange ubesvarte spørsmål, blant tallgrunnlaget for oppgradering til TEK 10.

Stoler ikke på tallene

–Det skulle ikke være nødvendig for foreldre å bruke tid på å ettergå tallmaterialet. For oss er dette veldig tidkrevende, men vi må gjøre det fordi vi føler at vi ikke kan stole på tallene. Vi spør oss om rådmannen har gjort jobben sin.

Påtvunget behov

Foreldregruppen arbeider nå kontinuerlig med utredningen og tallmaterialet.

For leksdalingene kom det som en stor overraskelse at kostnadene for Leksdal skole siden i fjor høst har økt med 18 millioner. Dette skyldes et tilbygg på 150 kvadratmeter og blant annet planer om en kantine, samt store kostnader for oppgradering til TEK 10. Dette er påtvunget behov som det ikke er meldt inn fra skolen at de må ha.

–Det er uforståelig at det i et kostnadsoverslag legges opp til å bygge 1700 kvadratmeter med tilbygg når kommunen selv fremhever at det er en overkapasitet på skolebygg. Den totale merkostnaden for tilbyggene er på 72,2 millioner kroner. Med full oppgradering i de eksisterende byggene blir «nytt nullpunkt» av dagens skolestruktur 401 millioner kroner.

Vil ha blanke ark

Uten disse unødvendige kostnadene vil utredningen vist helt andre tall.

–Dersom rådmannen har selvinnsikt, trekker han hele saken og starter med blanke ark. Det går ikke an å legge fram slikt og forvente at vi skal forholde oss til det. Ordføreren har også et ansvar for dette. Rådmann og ordfører peker på hverandre. Når ordførere sier at det er stor overkapasitet på skolebygg, kan det ikke komme nesten 2000 kvadratmeter med tilbygg. Det virker som de gjør dette for å få opp kostnadene på nullalternativet. Hvis ikke får de ikke tallene til å se ut som de ønsker, sier Gomo.

Han kan fortelle at frustrasjonen er stor blant folk.

–Dette er tragikomisk og holder ikke mål. Vi føler at vi blir holdt for narr.

–Dette er en trist sak for Verdal.

Denne uka er det informasjonsmøte i Vuku om skolestruktursaken. Samme type møte blir holdt ved Verdalsøra ungdomsskole i neste uke.

Rådmannen skal ifølge planen skrive en endelig anbefaling og legge saken inn for politisk behandling i juni. Endelig vedtak kan da fattes i kommunestyremøte 19. juni.

91149117

tor.ole.ree@innherred.no