I utredningen av skolestruktur viser rådmannen til vedtaket i kommunestyremøte 12. desember, der Budsjett 2017 og Økonomiplan 2017-2020 Verdal kommune ble vedtatt. I et punkt ber kommunen rådmannen gjennomføre utredninger og tilhørende prosesser med sikte på å endre skolestrukturen. Det andre punktet vedrørende skole er Modernisering av bygg. Ordlyden her er: Rådmannen bes om å legge frem et nytt utbyggings- og moderniseringsprogram for bygningsmassen i oppvekstsektoren i forbindelse med utredning av fremtidig oppvekststruktur, hvor investeringer på rehabilitering av bygg sees i et langsiktig perspektiv, og hvor lønnsomheten ved slike investeringer vurderes over byggenes livsløp.

Akseptabel standard

Med dette som utgangspunkt er begrepet «akseptabel» standard» forlatt. Uttrykket «akseptabel standard» dukket opp i 2015 da det ble vedtatt å opprettholde dagens skolestruktur. Da ble det også vedtatt å oppgradere gymsal og ny SFO ved Ørmelen skole.

Nå er ikke «akseptabel standard» lenger et spor rådmannen følger - og for å få dagens krav til standard må det ikke bare oppgraderes, men også bygges nytt. Her slår de kommunale retningslinjene fra 2010 inn igjen, og dermed fyker kostandene i været. Selv om det er en overkapasitet på areal, må det bygges nye tilbygg på skolene. Dette er et av paradoksene i utredningen som også viser til KOSTRA-takk. For her slås det fast at Verdal har cirka 10 000 kvadratmeter mer areal i skolebygg enn gjennomsnittskommunen.

Likevel, for å få til denne moderniseringen, skisseres bygging av 1700 kvadratmeter. Disse kostnadene er slik: Volden: 3,7 millioner kroner, Garnes: 0, Ness: 20,4 millioner (nybygg), Ørmelen: 9,3 millioner, Stiklestad: 9,3 millioner, Vuku: 14,8 millioner, Leksdal 5,6 millioner og Vinne: 9,3 millioner kroner.

Brannteknisk forbedring

I tillegg til dette må skolene har brannteknisk oppgradering som til sammen utgjør 10,9 millioner.

Tek 10-standarden har en fellessum for skolene på 281,4 millioner kroner. Dett er en forskrift nedfelt i Plan- og Bygningsloven som stiller krav til hvordan det skal bygges generelt. Den stiller krav til blant annet varmeisolering, brannsikkerhet, lydisolering, lekkasjesikring og så videre.

Med modernisering/tilbygg, forbedret brannsikring og Tek 10 kommer administrasjonen fram til «nullpunktet» på 401 millioner kroner. Denne summen blir brukt når de økonomiske effekter regnes ut.

Innsparingene

Netto årlig innsparing på de fire nye alternativene er 25,6 millioner (storalternativet), 17,5 og 15,1 millioner (alternativer der ungdomsskolene slås sammen) og 11,7 millioner (alternativet der to ungdomsskoler opprettholdes).

Ifølge rådmannens utredning vil 0-alternativet (med investeringsbehov på 401 millioner kroner) føre til en årlig kostnadsøkning på 32 millioner kroner, målt opp mot dagens ressursbruk.