Ut fra medieomtale skulle man kanskje tro at alle drar til fjells på påsketur, men sannheten er nok en ganske annen. Nyere undersøkelser viser at det faktisk bare er mellom ti og tjue prosent av den norske befolkningen som tilbringer påsken på fjellet.

– Det er fint mulig å skape god påskehygge uten å dra til fjells, sier innehaver av utestedet Talia i Verdal sentrum, Trine Skavhaug.

Har alt til påsken

Hun mener folk kan fyre opp grillen i egen hage - eller ta seg en tur i byen. På Talia vil de legge til rette for god påskehygge også for de som tilbringer høytiden hjemme.

– Det er bare å komme hit og spille brettspill. Det er ingen kjøpetvang heller, men vi har varm kakao. Vi har vel egentlig alt man forbinder med påske, utenom klabber under skia, smiler Skavhaug.

Påskenøtter

Hun startet opp utestedet rett etter påske i fjor, og 2017 er dermed første test på om påskehøytiden kan bli en god tid for utelivet.

– Vi har allerede pyntet med påskeliljer, og håper å få opp uteplassen vår til påske, sier Skavhaug, som også har flere tilbud inne på Talia om kveldene i påsken.

Det starter allerede fredag 7. april, fredagen før palmelørdag. Da rigger utestedet til påskenøtter, som i realiteten er en sosial quizhappening, med litt enklere spørsmål enn i quizserien som går der resten av året.

– Sist vi hadde en åpen quiz utenom serien så var det ti lag med, og vi håper på minst det samme før påske, sier utestedsinnehaveren.

Tredagersprogram

Stedet skal ha åpent bare på dagtid de tre «vanlige» dagene i påskeuka, mens det skjærtorsdag, langfredag og påskeaften blir åpent fra på ettermiddagen til utpå natta.

Talia med innehaver Trine Skavhaug nærmer seg ettårsjubileum. Årets påske blir den første for utestedet.

– Skjærtorsdag har vi DJ her, langfredag kommer Byting, som var med Sjuende far i huset på Førjulsmoro på Tindved i fjor, og påskeaften blir det Jävlar på kärlek. De trakk fullt hus i høstferien, sier Trine Skavhaug.

1. og 2. påskedag holder Talia stengt.

– Folk trenger litt tid på å komme seg igjen da, smiler hun.

En liten fjelltur

Trine Skavhaug berømmer samboeren Jørgen Holmvik og kompisene hans for arbeidet de har lagt ned med utestedet. Han er tømrer, og en skikkelig handyman når det kommer til å bygge trekonstruksjoner.

Selv skal Talia-innehaveren en tur til fjells i påsken, men det blir bare de tre vanlige dagene.

– Det er ei koselig hytte i Vera, uten vann og med utedo. Så da får jeg kjent litt på fjellpåskefølelsen, uten at jeg trenger å være der hele påsken. Sånn kan andre folk gjøre det også.

Hestegrei på Ørens og Frolfjellet

Trine Skavhaug framsnakker gjerne tilbudet hos de andre aktørene i utelivsbransjen. På Ørens Meieri har de hatt stengt et par dager på grunn av ombygging, men de åpner igjen på tirsdag. I påsken får de besøk av Magnus Hestegrei, som skal lage god langfredagsstemning på stedet.

For de som både vil ha litt påskefjell og ikke klarer å vente så lenge på Hestegreis påsketoner, så gjentar Skallstuggu fjorårets suksess med after-ski på skjærtorsdag.

Hytta på Frolfjellet i Levanger åpner allerede på formiddagen, og lover både akebakker, skispor og bålplasser omkring, og nok sitteplasser. Hvis det blir knallvær, så kommer Magnus Hestegrei til å kjøre på med utekonsert.

Variert førpåske

På Talia blir det ellers en del andre tilbud i tiden frem mot påske. Nå i helgen var det heavy metal der. Litt annen type stemning blir det når de markerer St. Patricks day kommende fredag 17. mars. Lørdag 18. mars er det 80- og 90-tallsparty med DJ Ken.

– Vi fikk bestilling på et bursdagsselskap som ønsket seg 80- og 90-tallet. De skal få holde på med sitt, men etterpå fortsetter vi like gjerne med samme tema for andre gjester også, sier Trine Skavhaug.

Fjellvettregel nummer åtte

Lørdag 25. mars er det ny runde med barnedisko, sist gang var det stor suksess med «barn overalt» som Skavhaug beskriver det.

– For de som ønsker seg en rolig lunsj, er Talia ikke stedet å gå denne dagen, fraråder hun sarkastisk.

31. mars er det Pøbb til pøbb med akustisk musikk og på aprils første dag er det DJ Night. Deretter kan påsken bare komme. Og har du allerede planlagt hyttepåske på fjellet: Husk, det er ingen skam å snu.