Pensjonistlagene i Verdal vil endre inntaksnemnda som tildeler langtidsopphold i syke-hjem.

–Nemda bør være tverrfaglig sammensatt, fremhever pensjonistlagene i Verdal. De mener dagens nemd har en for eneråd-ende stilling i tildelingsprosessen.

Lokal og nasjonale kriterier

Kommunen har laget et forslag til lokal forskrift om tildeling av langtidsopphold i sykehjem i Verdal kommune. Slike kriterier lages nå over hele landet, og planen er at det skal utarbeides nasjonale kriterier på bakgrunn av kommunenes lokale forskrifter.

Verdal kommunes forslag er nå ute på høring fram til 3. april. De første innspill har allerede kommet inn til kommunen. Fem pensjonistlag har gått sammen og fremmer konkrete forslag på endringer i kommunens utkast til forskrift. Pensjonistlagene begrunner sine endringsforslag med at foreslått forskrift i liten grad bidrar til målsetting om for-utsigbarhet og åpenhet.

Vil endre inntaksnemnd

Det rettes spesielt søkelys på inntaksnemndas sammensetning og kompetansekrav som ikke er berørt i kommunens forslag.

–Inntaksnemndas enerådende stilling i tildelingsprosessen er skjult i oppramsinga av en rekke faktorer, skriver pensjonistene.

–Uten avklaring av vektlegginga av de ulike forhold, gir dette inntaksnemnda fullstendig kontroll og bidrar ikke til åpenhet og forutsigbarhet for pasienter og pårørende.

Konkret foreslår pensjonistlagene at nemnda er tverrfaglig sammensatt av lege, sykepleiere med geriatrisk fagbakgrunn, ergoterapeut, fysioterapeut og representant fra den kommunale psykiatritjenesten.

Mer fokus på psykisk helse

Etter pensjonistlagenes oppfatning er det behov for en langt sterkere fokusering på psykisk helse og mental påkjenning i kommunens omsorgsfaglige vurderingsarbeid.

–Et tjenestetilbud som er av en slik beskaffenhet at det påfører pasient/bruker/pårørende mentale påkjenninger som angst, frykt, fortvilelse og håpløshet kan etter vårt syn neppe sies å være i samsvar med intensjonene i helse- og omsorgslovgivningen, skriver pensjonistlagene i sitt høringssvar.

Fastlege-rett

Pensjonistlagene mener at inntaksnemnda ikke skal kunne overprøve fastlegen.

–Hvis fastlegen søker om langtidsplass for en pasient bør det være tilstrekkelig, sjølstendig faglig grunnlag for at pasienten har rett til langtidsopphold i sykehjem i Verdal kommune.

Videre i høringssvaret skriver de at det samme bør også gjelde når det kommer anmodning fra sykehus om sykehjemsplass til en utskrivningsklar pasient.

Må inn på venteliste

Disse to grupper pasienter mener pensjonistlagene automatisk skal føres inn på venteliste. Dette for å synliggjøre det totale behovet for sykehjemsplasser og boliger med heldøgns omsorg.

–Dersom plass ikke er ledig bør kommunen pålegges en kort frist, maksimalt 30 dager, på å skaffe sykehjemsplass, mener pensjonistlagene. Lederne som har skrevet under høringssvaret er Inger Hjelde (Fagforbundet Verdal pensjonistgruppe), Øystein Lynum (Verdal Pensjonistlag), Marn Storhaug (Ørmelen Pensjonistlag), Øystein Vist (Utdanningsforbundet Verdal Pensjonistlag) og Stein Aamdal (Pensjonistforeningen Aker Verdal/Kværner Verdal.

De fem representantene er uenig med kommunens formulering i hovedkriteriet for tildeling av langtidsopphold i sykehjem. I det utsendte forslaget heter det (...) Pasient eller bruker må ha et omfattende behov for heldøgns helse- og omsorgstjenester, og ikke få dekket sitt daglige behov for helsetjenester, pleie og omsorg på et forsvarlig nivå i eget hjem.

Den siste del av setningen vil pensjonistlagene stryke.