Det var ikke mye som tydet på at Anne Solberg og hennes partifeller i Høyre hadde hatt et tettpakket landsmøte bak seg i helgen.

Tvert imot var det en svært så sprudlende lokalpolitiker vi hadde på tråden mandag ettermiddag. Da hadde hun tilbrakt fire landsmøtedager på Gardermoen sammen med 800 partifeller.

Hun er leder i Levanger Høyre, og dro sørover sammen med varaordfører Silje Sjøvold og Lotte H. Kjesbu fra Verdal.

Det var mange viktige saker som var på agendaen.

Delt landsmøte

Barnetrygd og gratis barnehage var en sak som skapte stort engasjement. Det var nesten så man kan si at partiet var delt på midten når det gjaldt om en barnehageplass skulle være gratis eller ikke.

Blant annet så var «Mr. Høyres grand old man», Kåre Willoch, på talerstolen og redegjorde for sine synspunkt om denne og andre saker.

– Det kan nok virke som alder styrer litt hva folk mener. Den eldre garde mener nok at dagens ordning med barnetrygd og betaling av barnehageplass fungerer godt, mens de som er yngre synes barnehagetilbudet bør være gratis, sier Anne Solberg etter å ha hørt debatten.

Partiet landet på et vedtak som sier at de går inn for å fortsette med dagens ordning når det gjelder barnetrygd, og at denne skal behovsprøves i større grad.

Dermed ble forslaget om gratis barnehage forkastet i denne omgang.

–Dette er nok et spørsmål som må modnes over tid, slik at jeg er ganske sikker på at tilbudet om gratis barnehageplass kommer, men bare ikke når, tror Solberg.

Sterkt forsvar

Høyre ønsker å fremstå om det store forsvarspartiet i Norge. Dette er en sak som lokalpolitikeren fra Levanger er helt på linje med det Høyre sentralt mener.

–Jeg er opptatt av at vi skal ha et sterkt og moderne forsvar. Det hjelper ikke om vi har verdens beste velferdsgoder, hvis det plutselig en dag står en tanks fra en fremmed makt på tunet.

Derfor har Høyre nå gjort et historisk vedtak ifølge Solberg. Norge skal innen 2024 bruke minimum 2 prosent av BNP på forsvarsbudsjettet årlig.

I dag bruker vi cirka 1,6 prosent av BNP, og skal dette økes til 2 prosent så vil det bety en økning på 17 milliarder kroner årlig.

–Dette er tall jeg har fra Lars Myraunet fra Frosta, og han er jo en erfaren forsvarsmann, så han burde vite dette, sier hun når vi lurer på hva dagens nivå ligger på.

Anne Solberg var selv på talerstolen og argumenterte for bedre vilkår for gründere og enkeltmannsforetak når det gjelder pensjon.

–En ting er at blant disse så er det mange dyktige og kreative folk som bringer Norge videre, men at disse også blir stemoderlig behandlet i forhold pensjonssparing synes jeg ikke blir riktig.

Hun mener derfor at dagens ordninger innenfor innskuddspensjon må endres, slik at selvstendig næringsdrivende også får en like god mulighet til å opparbeide seg en god pensjon på linje med ansatte i større foretak.

Øl i det fri

På slutten av lørdagens program, så gikk for øvrig en av Unge Høyre sine representanter på scenen og argumenterte for at man burde tillatte «pils i park».

–Det hadde vært en lang dag, men de fikk faktisk tommelen opp, og de fleste i salen skjønte nok at det vil være et stykke fram før dette blir en realitet. Her vil nok den enkelte kommune sikkert ha et ord med i laget. Det ble imidlertid reklamert for at dette var Unge Høyre sin hilsen til russen, så da skjønner du sikkert litt av humoren i forslaget, sier Anne Solberg og ler.

Uansett – trioen fra Innherred hadde flotte og inspirerende dager på Gardermoen.

–Dette gir motivasjon for videre arbeid lokalt. Vi skal også gjøre vårt for at Høyre vinner valget i september, og kan bli værende i regjeringslokalene. Nå er vi klar, avslutter en kamplysten Anne Solberg.