Gjermund Gomo har i Innherred denne uka rettet kraftig kritikk mor det utredningsarbeidet som er gjort med vurdering av skolestrukturen i Verdal.

–Det skulle ikke være nødvendig for foreldre å bruke tid på å ettergå tallmaterialet. For oss er dette veldig tidkrevende, men vi må gjøre det fordi vi føler at vi ikke kan stole på tallene. Vi spør oss om rådmannen har gjort jobben sin, uttalte Gomo. Han hevdet blant annet at ingen av forslagene medfører innsparinger.

Følger kommunens vedtak

Rådmann Jostein Grimstad peker på kommunestyrets vedtak og ser ingen urimelighet med at det er lagt inn 1700 kvadratmeter med nybygg – til tross for en total overkapasitet i dagens verdalsskoler.

–Utredningen svarer opp og har klare langsiktige perspektiver. Det handler altså om å lage langsiktig holdbare løsninger.

Tar imot innspill

Rådmannen avviser også påstanden om at det skapes gode tall.

–Alternativer er beskrevet etter en gjennomgående oppbygg-ing. Om noen ikke liker tallene er det en annen sak. Utredningen er en utredning, og denne er nå ute på 8 ukers høring. Etter det skal vi lage sak til folkevalgte organer. I høringsperioden tar vi gjerne mot innspill og vil drøfte påstander om feil og så videre når vi kommer dit. Det er lagt mye arbeid i utredningen, selv på kort tid, og konstruktive innspill om hvordan vi vil ha verdalsskolen i framtiden er vi glade for å få i høringsperioden.

Gir Gomo rett

John Olav Larsen, avdelingsleder for skole og Sfo har også tidligere blitt spurt av Gomo om administrasjonen har regnet dobbelt opp på et punkt i grunnlaget for beregning av kostnader per klasse ved sammenslåing. Via kommunens svar side på nett har han sagt seg enig i dette. Samtidig skriver Larsen i blant annet at: (...) Vi mener det er rett å regne spesifikt som vi har gjort på nedgang i adm, SFO og renhold. Da er grunnlaget for klasse litt høyt som sagt, samtidig som vi har brukt litt lave tall for lønnsnivå i forhold til når vi får effekt. Utslaget om vi hadde gått ned til for eksempel 1,3 mill blir vel 2 millioner for alternativ 2a og mindre for de andre. Altså det endrer utslag, men ikke retning. (...).

Aldri to streker

–Ut over dette kan jeg bare tilføye at uansett hvor lang tid vi ville hatt på utredningsarbeid og vurdering av tall, så vil vi aldri kunne sette to streker under svaret. Også kommunen ved rådmannen ser inn i glasskula, slik at alle tall bærer med seg en viss grad av usikkerhet. Så er det slik som rådmannen sier, vi tar med oss alle spørsmål og innspill i høringen før rådmannen skriver et saksfremlegg til politisk behandling i juni.

Administrajonen har arbeidet i underkant av to måneder med høringsdokumentet. En referansegruppe ble oppnevnt bestående av styret i kommunalt foreldreutvalg og ledere i de tre største fagforeningsorganisasjonene i skolesektoren.

91149117

tor.ole.ree@innherred.no