Da den gamle ryddesaga begynte å merkes av tidens tann, var Paul Sturla Green heldig å vinne en ny.

Noen ganger lønner det seg nemlig å dra til skogs. Spesielt når du en stund etterpå får telefon fra skogbrukssjefen om at du har vunnet en ny ryddesag.

Skogbrukeren og melkeprodusenten fra Volden i Helgådal har gjennom flere år vært en av de ivrigste til å drive aktivt skogbruk, ikke minst i form av såkalt ungskogpleie. I timevis har han tatt turen ut i egen mark for å rydde unna kratt, kjerr, lavuskog og for å tynne ut og avstandsregulere eksisterende trevekst med mål om å gjøre vekstkårene bedre for den produktive skogen. Det betaler seg nemlig på sikt – om enn på lang sikt – og skogbrukerne blir hvert år oppfordret til å gå gjennom arealene for å pleie ungskogen. Et arbeid som over år får stor betydning for hvor drivverdig og økonomisk avkastende skog du får. Ikke minst vil nye generasjoner dra nytte av arbeidet som gjennomføres i dag, siden omløpstiden i skogbruket – tiden det tar fra ei gran plantes til den vanligvis hogges – gjerne kan bli 80-90 år.

Bygger også skiform

Som ei gulrot til skogbrukerne som setter av tid og ser verdien i dette, loddes det årlig ut ei ryddesag, og denne gang var det altså Paul Sturla Green som mottok gevinsten. Det ble kjent under årsmøtet til Verdal skogeierlag forrige uke, og for Green passet det som hånd i hanske.

–Den gamle ryddesaga begynner å bære preg av at den er brukt noen år, forteller han. Helgådalingen driver omkring 450 dekar produktiv skog, og tar avvirker årlig mellom 100 og 200 kubikkmeter tømmer. Motorsaga gir ham god trim, men det gjør også stundene med ryddesaga, bemerker han. Og siden han trives i skogsterrenget, er det heller ikke vanskelig å motivere seg for noen ryddeøkter i ungskogen mellom fjøstidene. Selvsagt hjelper det også på når langrennsformen skal spisses. Gjennom langrennshistorien har vi nok av eksempler på skiløpere som på mange måter har bygd sin grunnstyrke i tømmerskogen, og tar vi en kikk på Paul Sturlas resultater i skisporet opp gjennom åra finner vi fort at det også er en mann som vet å sette fart. Og straks venter en ny utgave av Flyktningerennet, en konkurranse helgådalingen gjerne får med seg.

Også skogbrukssjefen synes det er artig at det var nettopp Paul Sturla Green som vant.

Aktiv skogbruker

–Han er en svært aktiv skogbruker, og også en av de ivrigste til å kontakte meg, sier Are Søreng under overrekkelsen av saga. Søreng roser Green for hans aktive tilnærming til skogbruket.

Skogfond

En skogfonds-ordning kan gi noen økonomiske fordeler for alle som vet å benytte seg av mulighetene, og enkelte bruker det da også for alt det det er verdt, ifølge Are Søreng.