Idet krigsåret 1942 var i ferd med å renne ut, gjennomførte leksværingene Rikard Myhre, Ludvik Kruksve og Jon og Kristoffer Moan en strabasiøs og farefylt ferd fra Leksvik og over grensa til Sverige. Målet var å bringe jødiske Irene Klein og datteren Anne Rut fra Trondheim via Leksvik og trygt over grensen til sikkerhet i Sverige. 22. desember endte turen på trygg side i Sverige, på Skalstugan etter en farefull ferd over fjellene.

Forberedelsene har foregått i lang tid, og i forrige uke gikk turen over fjellene til Sverige via Frolfjellet endelig av stabelen. Foto: Tor J. Friberg

I forrige uke gikk en gruppe på ni personer med samme nært slektskap til grenselosene opp samme rute fra Leksvik til Skalstugan. Deriblant Jan Klein, bror av Anne Ruth Klein, som var fire år da hun ble fraktet over fjell og fjord for å bli reddet fra nazistene. De ville sende Anne Ruth (4) til Auschwitz, men noen leksværinger ville det annerledes. Irene og Anne Rut Klein gikk i dekning i Trondheim like før jødene ble arrestert og deportert til Auschwitz. De kom til Leksvik i midten av november 1942 og lå i dekning på gården Moan og senere på Moan-setra fram til 18. desember, da flukten startet.

Turen gikk fra Moan-setra i Leksvik over islagte Stor-Grønsjøen og Meltingvatnet. Så hesteskyss til Mosvik og båt til Ytterøy. Så hest på øya og båt til Levanger. Bil fra Levanger til Okkenhaug, og ski over grensa og til Skalstugan. Foto: Kart: Google Maps

–Jeg ville endt mine dager som fireåring i en utryddelsesleir i enten Polen eller Tyskland, sa nå 78 år gamle Anne Ruth Klein til Fosna-Folket i forbindelse med turen som ble gjenskapt i forrige uke.

Saboterte

Kristoffer Moan er sønnesønn til Jon Moan. Håkon Moan, også han sønnesønn av Jon, er også med på turen etter sine modige forgjengere. I tillegg er Hallgeir og Thomas Kruksve med. Hallgeir er sønn av Ludvik Kruksve, mens Thomas er sønnesønn av Ludvik. I tillegg er Eirik Mjøen, også han slektning av Moan-brødrene, med. I tillegg går Jan Klein den første etappen fra Moan-setra og over til Mosvik. Jan er bror til Anne Ruth og sønn av Irene som var med på flukten.

Siste etappe fra Melbyvollen til Sverige er på 2,5 mil i luftlinje og er over 3 mil i terrenget. Foto: Alexander Killingberg, Fosna-Folket

Operasjon Oleander har blitt behørlig omtalt i flere krigshistoriske verk, blant annet av Asbjørn Øksendal i boken «Operasjon Oleander. Gestapo i Trondheim og Leksvikaffaeren 1942-44». Motstanden mot nazistene var stor i lokalmiljøene i Trøndelag, og flere valgte å hjelpe flyktninger og andre med å rømme til Sverige. Andre holdt ulovlige våpenlagre eller ga bistand på andre måter til motstandsbevegelsen. På Fosenhalvøya var flere motstandskjempere stasjonert etter å ha fått opplæring i England, og nazistene ble utsatt for sabotasje. Moan-brødrene var delaktig i flere grenselosferder over til Sverige via blant annet Levanger og Verdal.

Krevende rute

Fluktruten i 1942 var slik: Spark fra Moan-setra i Markabygda i Leksvik over de islagte innsjøene Stor-Grønsjøen og Meltingvatnet. Så hestskyss den siste biten ned til Mosvik. Båt over til Ytterøya. Hesteskyss over øya og så rutebåt inn til Levanger. Bilskyss fra Levanger og opp til Okkenhaug, og deretter på ski mange mil innover fjellterrenget mot svenskegrensa og inn til Skalstugan.

Det hører med at Irene Klein knapt hadde gått på ski før turen. Datteren Anne Ruth ble båret i ei bæremeis på ryggen til Jon Moan - en av Moan-brødrene som var sentrale i motstandsarbeidet i Leksvik.

Kristoffer Moan er en av etterkommerne i Moan-slekta, og har stått bak initiativet sammen med resten av gruppen.

–Vi har planlagt en slik tur veldig lenge, og nå ble det endelig at vi gjennomførte det. Det føles bra og har blitt en følelsesladet tur, sier han og smiler mens resten av reisefølget klargjør pulker, ski og øvrig turutstyr. Humøret er på topp etter ankomsten i Levanger, etter en svært fin overnatting på Ytterøy.

–Vi ble utrolig godt tatt imot på øya, hvor vi overnattet ved Hokstad. Vi fikk blant annet en nydelig kjøttsuppe servert av Solfrid Nøst og vi følte oss svært velkommen. Vi fikk også en gave av Kjell Vandsvik, sier Moan fornøyd og legger til at suppen og velkomsten sent vil bli glemt.

Det ligger mye planlegging og innsats bak en slik reise, og etappene er lagt opp slik at reisen er overkommelig for alle etterkommerne som ville være med - uavhengig av alder. Nå planlegger de også flere historiske kartlegginger av gamle turruter og krigshistoriske minner.

–Det er klart at vi kjenner på historien underveis på en slik tur. De risikerte mange farer underveis og visste heller ikke hvem de kunne stole på. Vi får stor respekt for det de klarte, og det er flere historiske steder og hendelser vi har lyst til å oppsøke senere, sier Moan.

Stor operasjon

Motstandskampen til leksværingene er omtalt i forbindelse med Operasjon Oleander i historiebøkene. Det omtales som en av de største tyske offensivene mot den norske sivilbefolkning under 2. verdenskrig. Aksjonen startet pinsehelgen 26. mai 1944 og varte i en ukes tid i hele Trøndelag. Gestapo sendte et stort antall soldater til området og åtte medlemmer av Rinnanbanden var med på aksjonen. De sendte ut tre båter fra Trondheim med Fosenhalvøya som mål, og 120 soldater gikk i land. Om lag 60 personer skal ha blitt arrestert og sendt til fangeleirene Vollan, Grini eller Falstad. Men mange motstandsfolk rømte til Sverige eller holdt seg i skjul til freden kom i 1945. Blant de fengslede personene, som satt i fangeleir til krigen tok slutt, var Johan Moan fra Leksvik. Han klarte å rømme fra Rinnanbandens hovedbase Bandeklosteret etter hard tortur.

Blir teater

Samtidig som at etterkommerne fra Leksvik og Fosen tar den tunge fjellturen, har Marte Hallem i Scene Midt begynt arbeidet med å skrive et teaterstykke basert på Operasjon Oleander og Moan-brødrene. Det skal bli et utendørs spel som skal sette Leksvik på teaterkartet. Oppdraget kommer fra en ny felles teaterstiftelse i Leksvik og Fosen.

–Jeg fikk egentlig frie tøyler til å velge hva jeg ville innenfor historiske utendørsspel. Jeg fikk gjøre min egen research og valg av tema. Jeg har tidligere skrevet «Flyktningelosen» i Verdal, og har vært interessert i lostrafikk også fra Leksvik. Operasjon Oleander er en utrolig spennende del av historien, og gir veldig interessante karakterer for et historisk drama, sier Hallem.

Hun jobber nå med research til oppsetningen, og skal skrive teaterstykket i løpet av 2017. Målet er å sette opp urfremføringen i løpet av neste år.

–Vi har ikke satt en dato, men jeg antar at det blir i løpet av sommeren eller høsten, sier hun.

Mellommenneskelig

Vinklingen på oppsetningen er fortsatt under utvikling, men Hallem arbeider med det mellommenneskelige og empatiske som ligger i motstandsbevegelsen under krigen. Blant annet har hun fattet stor interesse for familien Moan fra Leksvik, som hadde tre brødre med ulik befatning med motstandsbevegelsen.

–De tok forskjellige linjer, og gruppedynamikken er veldig spennende. Vi vet også at fluktrutene gikk via Levanger og Verdal, og flyktningelosenes historier involverer mange kommuner og berørte aktører. Engasjementet er derfor også stort allerede nå i nærmiljøet, merker jeg, sier Hallem.

Hun mener det er viktig å få fram historien til de som risikerte livene sine for å hjelpe andre under krigen. Og budskapene fra 2. verdenskrig er stadig samfunnsaktuelle, mener hun.

–Jeg blir fascinert av innsatsen til hverdagsmenneskene som settes på prøver og hvilke forhold de skaper til folk som trenger deres empati og hjelp. Det er også interessant sett opp mot dagens samfunn og situasjonen i Europa. Vi har godt av å sette oss inn i nær forhistorie for å se hvilket bilde vi lever i i dag, sier Hallem.