Til brødskiva og kaffekoppen, ville nær 300 deltakere se og høre engasjerte foredragsholdere snakke om teknologi, fylkessammenslåing og Rosenborg.

Næringslivsfrokosten på Levanger videregående tidlig torsdag morgen samlet full sal. Med mikrofonen kunne vi først høre banksjef og Tecknoport-mann Arnstein Hellem holde et flammende innlegg om teknologiens muligheter, før den kommende fylkesrådmannen for nye Trøndelag snakket om prosessen rundt sammenslåingenen av Nord- og Sør-Trøndelag. Næringslivsfrokosten fortsatte dernest med en samtale mellom konferansier Eli Arnstad og Rosenborgs Tove Moe Dyrhaug (daglig leder) og Ivar Koteng (styreleder).

– Kunnskap og innovasjon skal bidra til å løse morgendagens utfordringer, og vi har i år satt fokus på hvordan Trøndelag rigger seg for gripe fatt i dette, uttalte Svein Kvarving før arrangementet.

Teknologioptimist

Og foredragsholderne grep virkelig stafettpinnen, på hvert sitt vis. Her fikk tilhørerne bli med på noen refleksjoner som favnet både det lokale og det globale. Først med Arnstein Hellem. Som selv karakteriserer seg som teknologioptimist.

Arnstein Hellem

– Vi lever tre dager uten vann. Og nå må dere holde dere fast: Det brukes 200 millioner timer hver dag på å hente friskt vann i Afrika. Det kunne vært løst på «no time» ved bruk av teknologi. Hvis vi hadde villet. Vil vi? spurte Hellem. Og hva om tilsvarende antall timer heller ble brukt  til verdiskapende arbeid, eller omsorg? var et av foredragsholderens mange retoriske poeng. Enten det handlet om temaer som verdens matproduksjon, om havet som søppelplass, om entreprenørskap og evnen til entusiasme, om å framsnakke egne kunnskaper eller for den saks skyld om Moser eller Bendtner. Nobelprisvinner versus fotballstjerne.

– Ungene må få like lyst til å redde verden som å bli gode til å spille fotball, poengterte han.  Og bemerket samtidig at faktorenes orden i denne sammenheng faktisk ikke er likegyldig.

– Først må vi ha noe å leve av. Før vi kan ha noe å leve for.

3 av 4, 9 av 10

Med et samlet Trøndelag, ga fylkesrådmann Odd Inge Mjøen uttrykk for at han tror balansen mellom by og land jevnes ut. Distriktene blir flere og større. I løpet av sitt innlegg var han ikke minst innom samferdselen på aksen mellom Trondheim og Steinkjer, og ikke minst betydningen av denne med sitt betydningsfulle befolkningsgrunnlag.

– Fra Trondheim til Steinkjer så bor det 290.000 trøndere. 3 av 4 trøndere bor på denne strekningen. 9 av 10 arbeidsplasser skapes i samme region. Derfor er det viktig å knytte denne delen av det nye fylket sammen, sa han. Mjøen kommenterte videre viktigheten av jernbanesporet.

Odd Inge Mjøen

– Skal vi ha på plass et kollektivtilbud her som er attraktivt for pendlere, for studenter, så må vi ha på plass elektrifisering av Trønderbanen. Vi får ikke pendlere til å pendle mye lenger enn tre kvarter, femti minutter, med buss. Det er det aller viktigtigste vi gjør for å bygge Trøndelag sammen. Så får vi også få med flere dobbeltspor etter hvert. Går reisetida ned, øker også frekvensen på togene. Vi har en ambisjon om halvtimesfrekvens fra Steinkjer og Trondheim, uttalte han.

Påvirker trønderhumøret

Da konferansier Eli Arnstad fikk Ivar Koteng opp på podiet, brakte hun blant annet åpenhetskultur på banen:

– Du har og vært opptatt av nøkternhet og åpenhet. Senest på fotballtinget nå så var du ganske tydelig på det, sa Eli Arnstad, og ga mikrofonen til styrelederen i RBK.

– Vi kommer alle fra et mindre idrettslag enn Rosenborg, som på sin side har stor administrasjon, mye penger og ansatte folk. Det er ikke det som er virkeligheten for de fleste.  Virkeligheten er masse dugnad, masse entusiasme, som gjerne starter med at du følger med ungene dine. Jeg mener det eneste konkurransefortrinnet norsk idrett har, faktisk er dugnad. Det er det eneste området vi er bedre enn alle andre i verden. Og da må vi utnytte det. Da kan vi heller ikke ha noe pampevelde på toppen som drikker dyr vin på idretten sine vegne, sa Koteng. Og fikk følgende bekreftelse fra Eli Arnstad:

– Det tror jeg du fikk stor åtgaum for.

Ivar Koteng høstet også munterhet i salen da han kom med følgende kommentar:

– Vi har litt betydning for humøret i Trøndelag.

Mange på næringslivsfrokost