Prosjektet Stopp Sepsis Sykepleier som ble gjennomført på Sykehuset Levanger i samarbeid med Nord Universitet og Midt-Norsk senter for sepsis-forskning vant denne uken den nasjonale kvalitetsprisen for 2017.

Prosjektet startet i 2010 for å bedre behandlingen av pasienter som legges inn med- eller utvikler blodforgiftning i løpet av sykehusoppholdet.

- Leger, sykepleiere og laboratoriepersonale fra akuttmottak, medisinsk, kirurgisk og gynekologisk sengepost, akuttmottak, intensiv og anestesi deltok med å finne forbedringsområder, sier kreftsykepleier ved Sykehuset Levanger, Inger-Lise Bangstad til Innherred.no.

Redusert dødelighet

Ut fra forslagene som kom ble det laget et gjennomgående pasientforløp, og sykepleiere og sykepleierstudenter fikk kurs i tidlig oppdagelse av sepsis (blodforgiftning), og verktøy for å utføre systematisk observasjon og objektiv kommunikasjon til lege.

- Resultatet viste at færre pasienter utviklet alvorlig organsvikt, det førte til kortere liggetid på intensivavdeling, og overlevelsen økte, sier Bangstad.

Tall fra forskningsprosjektet viser at dødeligheten ble redusert med cirka 40 prosent. Det vil si mellom 17 og 18 menneskeliv årlig bare i Nord-Trøndelag.

- Prosjektet har hevet kompetansen til alle sykepleiere og leger ved sykehuset slik at pasientene er sikret trygge tjenester uansett når og på hvilken avdeling de innlegges, sier prismottaker Bangstad.

- Den kvalitetsprisen vi har fått gir en svært god inspirasjon og motivasjon til å fortsette med arbeidet, sier hun.