Da Senterpartiets programkomité la fram forslag til nytt partiprogram lå det et forslag om å avvikle selskapet Nye Veier AS. Sp var imot opprettelsen av selskapet, og programkomiteen mente at partiet burde reversere den beslutningen om de kom i regjering etter høstens stortingsvalg.

Pragmatisk tilnærming

Tomas Iver Hallem har noenlunde samme tilnærming til veiselskapet som ble opprettet av dagens blåblå regjering, mot Senterpartiets vilje.

– Klarer de ikke å levere må vi tenke annerledes, men hvis det viser seg at Nye Veier har levert i tråd med ønsket må vi vurdere ut fra det. Jeg har en pragmatisk tilnærming på dette, sier Hallem.

Ikke alt i revers

Det kan være skapt et inntrykk av at Senterpartiet vil reversere mye av det dagens regjering har gjennomført, dersom det blir en ny regjering etter høstens valg. Både Reberg og Hallem vil dempe det inntrykket. Uavhengig av hverandre er det to spørsmål de løfter fram når vi spør dem om dette. Det handler om kommune- og politireformen.

– Vi må jo forholde oss til virkeligheten som den er, og da kan vi ikke gjøre om på alt. Når det gjelder de kommunene som er foreslått tvangssammenslått, og som selv ikke ønsker det, er vi imidlertid tydelig. Dette går vi ikke med på. Vi har jo eksempler på det også i vårt fylke, i Ytre Namdal, sier Alf Magnar Reberg.

Hallem trekker fram politireformen, og sier at der pågår det nå en sentralisering som Senterpartiet ikke vil akseptere. Han vil bruke mer penger på politioppgaver der folket bor. Han bruker passutstedelse som et eksempel. At det ikke er mulig å få utstedt pass i Levanger eller Verdal er uakseptabelt.

– Sentraliseringen innenfor politiet ser ikke ut til å ha noen endre. Her går dagens regjering altfor langt, sier Hallem.

Jovial og blid leder

Tomas Iver Hallem er fylkesleder i Senterpartiet og begynner å bli en erfaren traver på dette nivået i partiet. På helgas landsmøte ble Hallem gjenvalgt som varamedlem til partiets sentralstyre. Alf Magnar Reberg var på sitt andre landsmøte. Samlingen på Lerkendal i Trondheim sto i grell kontrast til det forrige han deltok på, det ekstraordinære landsmøtet på Lillestrøm for tre år siden. Da var det tilnærmet opprør i Sp, med steile fronter og harde oppgjør.

– Det har snudd ja. Det var veldig artig å være på et landsmøte når en har den veksten vi har hatt i det siste. Det setter sitt preg på stemningen, sier Reberg.

Han er spent på utviklingen framover, men ser ingen klare tegn i tida som skulle gi et stort tilbakeslag for Sp fram mot valget.

– Vi har jo en regjering som driver en politikk som understreker vår politikk i forhold til mye folk rundt omkring i landet. Spørsmålene knyttet til kommunesammenslåing og politireform vil holde seg framover. Også ulvesaken, der vi har en miljøvernminister som ser ut til å operere på egen hånd, er også en sak som slår positivt ut for oss. Jeg tror også vi skårer godt på en leder som er blid og jovial, og som ikke er opptatt av å opptre politisk korrekt hele tida. Det har i alle fall jeg sansen for, og jeg tror også at folk synes det er OK, sier Sps varaordfører i Levanger.

Påfyll av energi

Et landsmøte er en viktig arena, ikke minst når det går såpass godt med Senterpartiet som det gjør nå. Tomas Iver Hallem trekker fram at dette gir energi til hele partiorganisasjonen.

Tomas Iver Hallem trekker også fram utviklingen i resten av Europa. Han bruker blant annet Brexit i Storbritannia, at et flertall av britene valgte å forlate EU, som en understreking av at flere er enige i den linja som Senterpartiet står for.

– Et tettere samarbeid i en union er ikke den rette vegen for Europa. Det skal være et samarbeid mellom nasjonene, men når det går mot en utviskning av grensene og en nedbygging av nasjonalstatene synes folk det går for langt, sier han.

Knallhard jobbing hver dag

– I den situasjonen som er nå. Har dere i Senterpartiet en realistisk forestilling og tilnærming til det som skal skje fram mot valget i høst?

– Jeg det tror jeg. Mange av dem som er med i partiet har vært med lenge, og har vært vant til både oppturer og nedturer. De har også deltatt når partiet var i regjering. De vet at det må jobbes hver eneste dag. Vi må stå på knallhardt fram mot valget for å vise at vi er i stand til å levere varene. Selv om vi nå har gode målinger så er det ingenting som kommer av seg selv, sier fylkeslederen i Senterpartiet.