-Vi har lært alt dette før, men det er alltid fornyelser i prosesser og stadig noe nytt. Vi har varierende arbeidsoppgaver og da er det behov for oppfriskning, sier sykepleier Lill Bente Hogstad, som jobber i nattpatruljen i Levanger kommune.

100 ansatte

55 sykepleiere fra åtte avdelinger er denne uken på Nord universitet for å øke kompetansen. Neste uke skal 44 fagarbeidere fra Skogn helsetun og hjemmesykepleien Sør på kurs for faglig påfyll og øvelse.

Avdelingsleder Monica Gausen ved Skogn helsetun og avdelingsleder Philip Nygård ved hjemmesykepleien sør forteller at kurset startet med en dialog Skogn helsetun hadde med Nord universitet halvt år tilbake i tid.

-Vi hadde et ønske om å låne utstyr til å prøve innleggelse av perifert venekateter. Så ballet det på seg og endte med at kommunen kjøpte heldag med læring, forteller Gausen.

Klagesaker

På nyåret har det kommet frem klagesaker på Levangers hjemmesykepleiere gjennom media. Familien til en kreftsyk kvinne, som ønsket å dø hjemme, har uttalt at de opplevde sykepleierne ikke håndterte verken utstyr eller medisiner.

I november i fjor ble hjemmesykepleien i Levanger kritisert av fylkeslegen etter at det ikke ble gitt forsvarlig helsehjelp før en 60 år gammel mann døde. Langvarig rusmisbruk hadde bidratt til dårlig helse og da mannen ble funnet liggende på gulvet antok pleieren at mannen var kraftig beruset og forlot leiligheten. Kommunen innrømmet svikt, blant annet på individuell vurderingsevne og dokumentasjonplikt.

-Er dette kurset et grep for å hindre flere svikt?

- Hendelsene har i hvert fall gjort det enklere å gjøre grep nå. Vi vil at både pasienter og pleiere skal føle seg trygge, sier Gausen.

- Samtidig blir det bare flere og flere syke pasienter. Med samhandlingsreformen ser vi at det trengs kompetanseheving, legger Nygård til.

På ferdighetstrening ble det blant annet gitt en oppfriskning på hvordan å bruke smertepumpe, hjerte- og lungeredning, hvordan å bruke MEWS for å identifisere potensielle risikopasienter, og håndtering av venekateter.

Trygghet

Selv om sykepleierne har utdanning innenfor alt dette, mener avdelingslederne at et kurs med oppfriskning av prosedyrene skaper trygghet.

-Vi tror dette gjør at sykepleierne tryggere og den tryggheten smittes over på pasientene, sier Gausen.

Det er kursdeltakerne enige i.

- Som sykepleier kan man aldri bli ferdig utlært. Det hadde vært kjekt å få en slik gjennomgang årlig, sier Gunn Hege Lassen.

Lill Bente Hogstad jobber i nattpatruljen og får en oppfriskning i Nord universitets øvingsavdeling. Foto: Marte Skjesol
Philip Nygård (avdelingsleder hjemmetjenesten sør og nattpatruljen) og Monica Gausen (avdelingsleder Skogn helsetun) mener trygge sykepleiere gjør også pasientene tryggere. Foto: Marte Skjesol